Dichter des Vaderlands

Na Gerrit Komrij (2000) en Driek van Wissen (2005), wordt vanavond voor de derde keer de Dichter des Vaderlands gekozen; al was Simon Vinkenoog onofficieel ad interim in 2004 toen Komrij er plots mee stopte. En voor wie zich afvraagt wat deze pretentieus klinkende titel inhoudt? Het is vooral een eretitel, aldus de organisatie.

'De Dichter des Vaderlands is ambassadeur voor de poëzie, maar is vrij om dit ambassadeurschap op zijn eigen manier te interpreteren. De dichter hoeft niets in opdracht te schrijven, alleen wanneer hij zich bewogen voelt. Aan hem zal slechts worden gevraagd zo’n vier keer per jaar een gedicht te schrijven bij een (inter)nationale gebeurtenis van culturele, politieke, sportieve of maatschappelijke aard'.

Proeve van bekwaamheid
Joost Prinsen praat de live-uitzending aan elkaar en zal de vijf genomineerden uitgebreid voorstellen: Ramsey Nasr, Joke van Leeuwen, Tsead Bruinja, Erik Menkveld en Hagar Peeters. Het kwintet legt vanavond een proeve van bekwaamheid af door een eigen gedicht over het jaar 2008 voor te dragen.

Stemmen via internet
Stemmen op de dichters kan overigens al bijna een maand via internet - de eerlijkheid gebiedt dus te zeggen dat degene die de grootste achterban heeft weten te mobiliseren, zich zeer waarschijnlijk de komende vier jaar Dichter des Vaderlands mag noemen. Meer info: dichterdesvaderlands.nl

Reageren