Dirigent Otto Tausk over Maestro

15 november 2012 09:51 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Otto Tausk (42) is juryvoorzitter bij het vernieuwende muziekprogramma Maestro, waarin acht BN’ers leren dirigeren. Otto weet waarover hij het heeft: hij is de vaste dirigent van het orkest Holland Symfonia. 

Kunnen de BN’ers wel leren dirigeren in acht afleveringen? 

„Nee, dat is een illusie, maar ik vind het wel een leuke manier om mensen te laten ervaren wat een dirigent eigenlijk doet. Dit vak is met zo veel mysterie omgeven. Er is een aantal basisvaardigheden, zoals weten hoe je een bepaalde maatsoort slaat, maar dirigeren is veel meer dan dat.”

Waar let je eigenlijk allemaal op bij het jureren? 

„Ik kijk vooral of de kandidaten vanuit hun gevoel voor de muziek met het orkest werken. Als ze bijvoorbeeld heel hard staan te zwaaien op een moment dat de muziek juist heel klein en intiem is, begrijpen ze kennelijk niet waarover het gaat. Verder let ik ook op hun uitstraling en expressie, want dirigeren doe je met je ogen, je handen, je vingers en de wijze waarop je beweegt. Heel snel dirigeertalent herkennen is best lastig. Het heeft, denk ik, met persoonlijkheid te maken, met een bepaalde natuur waarmee iemand een orkest kan verleiden om iets te doen wat hij zelf wil horen.”

Hoe doen de BN’ers het tot nu toe? 

„We zijn net begonnen, maar ik vind dat sommige kandidaten al veel kunnen. Ik denk ook dat andere deelnemers ons nog zullen verrassen.” 

Vind je het niet een beetje pijnlijk dat al die prachtige muziekstukken door complete amateurs worden gedirigeerd? 

„Helemaal niet. Ik vind het juist heel leuk om te zien. Door naar hen te kijken, zie ik ineens ook hoe veel overbodige dingen wij doen als dirigent. Dus ik vind het een leerzame ervaring. Je moet er met een bepaalde blik naar kijken en niet verwachten dat je de allermooiste uitvoering van bepaalde orkestwerken te horen krijgt. Maar je zult er nog versteld van staan hoe veel er wel mooi klinkt en goed gaat.” 

En je vindt het vast een heel goed idee dat er op deze manier veel aandacht is
voor klassieke muziek?  

„Dat de AVRO klassieke muziek zo prominent toont, vind ik ontzettend leuk. Op deze manier kunnen we ook iets vertellen over het rare vak en het mysterieuze van het dirigeren. Er zijn nog heel veel mensen die zich maar afvragen: wat doet zo’n dirigent nou helemaal? Nu is daar heel veel over te zeggen, veel meer dan wij in acht afleveringen kunnen vertellen, maar we kunnen met dit programma in ieder geval een tipje van de sluier oplichten.”

Lees ook het interview met Frits Sissing, de presentator van Maestro

Meer over