Disaster on K2

Wilco van Rooijen leidde vorig jaar augustus een expeditie naar de top van de Pakistaanse K2, ook wel de killer mountain genoemd. En niet zonder reden, zo bleek. Elf van de zeventien klimmers kwamen tijdens de afdaling om het leven. Wilco kan het navertellen en van zijn films werd een documentaire gemaakt, die vanavond wordt uitgezonden. We bellen de avonturier.

Je hebt alles gefilmd?

"Ik heb veel gefilmd ja. Dat doe ik altijd, ik leef ervan. Ik ben professioneel avonturier, de camera is een deel van mijn basisuitrusting. Op momenten dat je alles uit jezelf moet halen is filmen natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch heb ik dat gedaan."

Wat krijgen we te zien?

"Heel veel. Bijvoorbeeld shots van de berg, interviews met de klimmers die enkele uren later overleden en de hele expeditie naar de top. Discovery Amerika stond als eerste op de stoep om mijn beelden te kopen. Ze hebben er een heel heftige documentaire van gemaakt. Er zijn ongeveer achttien minuten van mijn beelden gebruikt en de rest is geënsceneerd."

Klopt het dat er ook een speelfilm in de maak is?

"Dat klopt. Ik heb er een boek over geschreven en dat wordt verfilmd. Ook met mijn eigen beelden, het wordt een filmdocu."

Wat vind je van al die aandacht?

"Tja, het is natuurlijk een van de grootste klimdrama's uit de geschiedenis. Daar ben ik niet trots op, maar zo is het wel. Die aandacht is voor mij een soort therapie om erover te praten. Ik heb geluk dat ik het kan navertellen en ik vind het voor de familie van mijn omgekomen vriend Gerard belangrijk om zijn verhaal te verspreiden. Hij heeft zijn eigen leven in de waagschaal gesteld in een poging twee anderen te redden."

Klim je nog steeds?

"Ik zou het klimmen nooit opgeven. Het is mijn passie. Stoppen hoeft ook niet. Waarom zou ik? De risico’s ken ik, en natuurlijk ga ik ervanuit dat me dit niet nog een keer overkomt. Ik ben achteneenhalve teen verloren en dat is op z’n zachtst gezegd vervelend. Maar het is een godswonder dat het hierbij gebleven is."

Ga je weer naar de K2?

"Dat niet. Er zijn zoveel prachtige, mooie bergen. Ik ga heus nog wel een keer naar de K2, al is het maar om de berg aan mijn zoon te laten zien, maar die top hoef ik niet nog eens te bereiken."

Reageren