Disney-films voortaan als eerste op Netflix

Netflix, de online videotheek die snel aan populariteit wint, heeft een grote slag geslagen: films van Disney zullen er als eerste te zien zijn. 

De Amerikaanse online videotheek heeft een klapper gemaakt in de strijd om de kijker. De eerste Nederlandse gebruikers van Netflix zijn vol lof over het systeem zelf, maar vinden het aantal nieuwe films en series vaak mager. Veel, heel veel is al op tv geweest.

Disney primeurs

Netflix zet de verhoudingen nu op scherp door een baanbrekende deal met Disney. Na bioscooprelease zullen films als eerste op Netflix te zien zijn. En niet alleen dat: Disneyfilms worden niet meer op andere plekken vertoond. Abonnekanalen als HBO, Film 1 en pay-per-view-diensten als Pathe Thuis vissen voortaan achter het net. Alleen SBS, dat al jaren een deal met Disney heeft, mag nog films uitzenden. Maar pas nadat ze al op Netflix te zien zijn geweest. 

Star Wars

Dat is een klap voor de concurrenten van Netflix, zeker als je bedenkt dat Disney veel meer uitbrengt dan alleen maar tekenfilms. Onder de deal vallen inderdaad de animatiehits van Pixar (bekend van Cars en Toy Story), maar ook de speelfilms (zoals Pirates of the Caribbean) en producties van Disney-bedrijven als Marvel (The Avengers) en het onlangs opgekochte Lucas Film (jazeker, van Star Wars). 

Het bijzondere is dat Nederland hiermee een primeur heeft. In Amerika gaat deze constructie pas in 2016 in, in Nederland al in 2014.

Netflix is sinds september beschikbaar in Nederland en wint snel terrein, ook omdat de eerste maand gratis is.

Reageren