Doden bij aanrijding Koninginnedag (upd.: foto / video)

Wat een feestelijke Koninginnedag had moeten worden in Apeldoorn is uitgelopen op een ramp. Het bezoek van de Koninklijke familie werd tijdens een ritje in een bus ruw verstoord door een personenauto die om 11.50 uur door de mensenmassa de afgezette weg opreed en in volle vaart tegen het monument De Naald knalde. Er vielen zeven doden. Het programma van het Koningshuis werd naar aanleiding van de aanrijding afgelast.

Het gaat om een zwarte Suzuki Swift die bestuurd werd door een man. De aanrijding was live op televisie te zien. Toen de bus met de Koninlijke Familie de weg opdraaide naar Paleis Het Loo, reed de auto met vaart het kruispunt op en kwam met een harde klap tot stilstand tegen het monument De Naald.

Aanslag
Om op dat kruispunt te komen moet de auto dwars door de menigte zijn heengereden. Inmiddels is door de politie bevestigd dat er opzet in het spel was en het dus om een aanslag gaat. De verdachte is Karst T. Naar verluidt was hij zijn baan verloren en had hij financiële problemen (hij kon de huur van zijn appartement in Huissen niet meer opbrengen), maar of dat de reden is geweest voor zijn wanhopige daad, staat nog niet vast.

Voorruit
De camera's van de NOS kregen de auto pas vrij laat in beeld, dus daar zijn (nog) geen beelden van. Op het moment dat de Suzuki in beeld verscheen, was de voorruit van de auto al wel zwaar beschadigd.

Open wonden
De auto reed recht op het monument De Naald af en raakte daarbij verschillende omstanders. Het voertuig sleepte tien tot vijftien mensen mee. Verslaggevers die bij de aanrijding aanwezig waren, zouden mensen met open wonden en beenwonden op de grond hebben zien liggen.

Doden en gewonden
Er waren 23 gewonden, onder wie zes ernstig. Voor zover bekend zijn er zeven doden te betreuren, onder wie verdachte Karst T.. Op televisie was te zien hoe hulpverleners slachtoffers aan het reanimeren waren. Een hulpverlener had al eerder tegen een verslaggever van de NOS gezegd dat hij had gezien dat er een laken over tenminste één persoon was neergelegd.

Aanhouding
Ook de chauffeur van de auto, de 38-jarige verdachte Karst T., was zwaargewond. Hij moest door de politie uit de auto worden geholpen en is daarna per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij rond drie uur 's nachts aan zijn verwondingen overleden, wat betekent dat het Strafrechtelijk onderzoek naar hem is stopgezet.

Aangeslagen
De leden van de Koninklijke familie heeft het ongeluk ook zien gebeuren, al reed de bus waarin zij zaten wel meteen door naar Paleis Het Loo. Vooral prinses Máxima was zichtbaar aangeslagen. Ook Koningin Beatrix heeft laten weten zeer geschokt te zijn en betuigt haar medeleven aan de slachtoffers en hun familie.

Afgelast
De overige festiviteiten die voor vandaag met de Koninklijke Familie waren gepland, zijn afgelast. Om 15.45 uur is in Apeldoorn een officiële persconferentie gehouden. Lees hier het verslag.


Het moment van de crash:

Extra:
--> Hieronder vind je een fotogallerij met foto's van de gebeurtenissen. Klik op de kleine afbeelding en je krijgt alle foto's te zien. Pas op: er zitten schokkende beelden bij!


Lees ook het verslag van de persconferentie: -->Aanrijding was een bewuste actie.
--> En: Verdachte aanslag Koninginnedag overleden.

Reageren