Dokter Deen: romantiek en avontuur op Vlieland

Vlieland is de perfecte locatie voor de oer-Hollandse televisieserie Dokter Deen. Hoofdpersoon is een heel bijzondere huisarts, gespeeld door topactrice Monique van de Ven.

Al jaren komen Monique van de Ven en haar echtgenoot Edwin de Vries op Vlieland. Tijdens de vele wandelingen over het strand kwam bij Edwin langzaam het idee naar boven over een serie die zich op het Waddeneiland afspeelt; met zijn vrouw in de hoofdrol. Het resultaat is Dokter Deen, een tiendelige serie over de enige huisarts op het eiland, over haar praktijk, drie kinderen en een roerig liefdesleven.

De echte dokter Deen
Nooit eerder schreef scenarioschrijver Edwin de Vries een film of serie voor zijn beroemde echtgenote. Hoog tijd dus dat hij daar eens werk van ging maken. Alleen het onderwerp vinden kostte nog enige hoofdbrekens.

„Ineens kwam ik op het idee. Mijn broer was vroeger huisarts op Marken, en Monique en ik kenden de echte dokter Deen ook. Hij is met pensioen, maar was een geweldige huisarts op Vlieland. Hij kon opereren, was een beetje tandarts en zelfs dierenarts, als het nodig was. Zo allround moet je zijn op Vlieland, omdat het vasteland best ver is. Als er een spoedgeval is, kun je alleen per helikopter van het eiland af. Monique sneed eens bijna haar duim eraf. Het was tien uur ’s avonds; wat moet je dan? Dr. Deen heeft haar geopereerd en dat deed hij keurig. Zo’n veelzijdig type vond ik wel een leuke rol voor Monique. Aan de echte dokter Deen heb ik gevraagd of ik zijn naam mocht gebruiken. Van dat idee was hij wel gecharmeerd.”

Maria en Oscar
Monique van de Ven is meer dan tevreden over Maria Deen, het personage dat haar man voor haar creëerde. Een rol waarin ze veel van zichzelf kwijt kan: „Het leuke is dat ze niet alleen maar huisarts is, maar ook een moeder en een dochter. Ze is verliefd, heeft een geheim en een verleden dat zwaar weegt. Haar man is verdwenen en niemand weet waar hij is. Al zestien jaar niet. Maar Maria is een sterke vrouw die zich heeft voorgenomen het leven vol te leven en dat doet ze met verve.”

Zo heeft Maria een scharrel, gespeeld door Leopold Witte (van Gooische vrouwen), en heeft ze haar handen vol aan haar kinderen en haar demente moeder, gespeeld door Pleuni Touw.

Een cast om je vingers bij af te likken, volgens Edwin de Vries. „Ik had bijna alle acteurs al vanaf het begin in mijn hoofd. Pleuni Touw ken ik al vanaf dat ik een kind was; geweldig dat zij meedoet. Liz Snoijink (de liefdesrivaal van dr. Deen) heb ik al jaren geleden gevraagd, en Leopold is de gedroomde acteur voor de rol van Oscar: slim, charmant en een tikje ondeugend. Oscar is een officier van justitie die naar het eiland is gegaan, nadat er een aanslag op hem is gepleegd door de onderwereld. Zo’n figuur vond ik interessant en dat verhaal is uit de werkelijkheid gegrepen. Ook echte officieren van justitie zijn behoorlijk bedreigd.”

Natuurlijk Vlieland
‘Een oer-Hollands drama’, zo wordt Dokter Deen aangeprezen. Volgens Monique zit dat Hollandse in de rust die de serie uitstraalt.

„We rennen en vliegen, en dat gebeurt ook in series. Alles moet tegenwoordig snel, snel, snel. Maar dit is een serie waarin de natuur dicteert, waarbij je de tijd hebt na te denken over wat je ervan vindt en wat voor gevoel het geeft. Het is ontroerend en om te lachen, de verhalen zijn herkenbaar en je kunt lekker met z’n allen gaan zitten om te kijken. Pfff, hè hè. Hetzelfde gevoel dat je krijgt op de boot naar Vlieland. Je laat de drukte achter je.”

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de door Edwin en Monique veelgeroemde schoonheid van het Wadden­eiland.

„Het is een van de mooiste plekken in Nederland, een droom. De natuur is zo mooi. Een groot voordeel was ook dat we tijdens de opnamen met z’n allen vastzaten op het eiland. Niemand kon aan het einde van de dag naar huis. We waren allemaal op elkaar aangewezen en daardoor leer je elkaar goed kennen. De eerste avond heb ik ook meteen iedereen uitgenodigd in ons huis op Vlieland. We spelen een familie, dus vanaf dat moment waren we ook een familie. En ik was de mama. Qua karakter ben ik nu eenmaal een moederlijk type; ik zorg graag voor iedereen. In de serie, maar ook privé, als Monique.”

Oudere vrouwen
Dokter Deen wordt uitgezonden door Omroep MAX, al is de serie volgens Edwin en Monique geschikt voor de hele familie. Edwin is MAX wel heel dankbaar voor de opdracht.

„Ze wilden graag een oudere vrouw in de hoofdrol. Helemaal terecht. Voor oudere vrouwen wordt niet veel geschreven. Terwijl bijvoorbeeld Monique heel mooi oud wordt. Oudere vrouwen zijn doorleefd, ze hebben veel meegemaakt en dat voel je als je naar ze kijkt.”

Reageren