Domino day 2009: go with the flow

Vorig jaar vielen 4.345.027 dominostenen om en werd het wereldrecord verbroken. Lukt dat vanavond weer? Dit jaar staan de zeven continenten centraal in een show die The world in domino: The show with the flow heet. Negentig dominobouwers uit veertien Europese landen plaatsten in zeven weken tijd 4,8 miljoen steentjes in Leeuwarden.

Speciale aandacht is er voor de val van de Berlijnse Muur, deze week twintig jaar geleden. Daarnaast zijn er nog de 'builders challenges' - velden die last minute tijdens de uitzending worden afgebouwd en in het teken staan van de vier elementen: water, lucht, aarde en vuur.

Slechts één keer - in 2007 - bleef de champagne onaangeroerd, na een show waarin van alles misging. Hopelijk is het domino-effect vandaag wél aanwezig. Traditiegetrouw presenteert Nance met Hans Kraay jr. de elfde editie van Domino Day, Televizier sprak haar!

Nance, een testje: wie mocht in 1998, tijdens de eerste Domino Day, de eerste steen omtikken?

"Pff, was dat Kim Wilde?" (fout)
"Oh nee, Linda de Mol!" (goed)

Wat is het huidige record?

"Volgens mij vier miljoen driehonderdeenenzeventigduizend en zevenenvijftig stenen."

Het zijn er 4.345.027.

"Bijna goed."

Hoeveel stenen worden er dit jaar neergezet?

"4,8 miljoen." (goed)

In september mocht jij de eerste neerzetten. Is het niet veel leuker om de eerste steen omver te mogen te tikken?

"Wat dacht je? Ik ben een paar weken later teruggegaan toen ongeveer de helft van de stenen was neergezet en moest me echt inhouden om er niet eentje om te gooien."

Waarom kijken zoveel mensen toch naar vallende steentjes?

"Ik denk om te zien of het record wordt gehaald. Toen ik vroeger nog niets met domino had te maken, zat ik ook voor de buis, benieuwd naar hoe het eruit zou zien en om het geluid van de vallende steentjes te horen. Het is een lekker programma om naar te kijken."

http://www.televizier.nl/download.php/download_document/110020/02cbc01451c72ce2adce710310fa4228/article_block

Hoe spannend is het om te presenteren?

"Ik doe het dit jaar voor de zesde keer, samen met Hans. Het gekke is dat het spannender is om de show op televisie te zien dan erbij te zijn. Als je in de hal staat, heb je geen overzicht en hoor je alleen in de verte stenen vallen. Alle mooie dingen die tevoorschijn komen, zien wij vooral op monitoren."

Nog last van zenuwen?

"Een uur voordat de uitzending begint, doen we een preshow. Stiekem zijn we dan best nerveus, ook omdat je wilt dat het record wordt gehaald. Het voelt toch een beetje alsof we er zelf weken aan hebben meegebouwd, ook al heb ik maar één steen gezet."

Wat zijn de bijzonderheden dit jaar?

"Er is een nieuwe opzet, er zit meer vaart in. De velden zijn groter
en bevatten tienduizenden steentjes die wel zeven tot acht minuten nodig hebben om allemaal om te vallen. Ik ga zelf overigens ook 'vallen'. Er is een foto gemaakt voor een van de velden die met fotografie en paparazzi
hebben te maken."

Stel dat de recordpoging mislukt, wat zeg je dan tegen de bouwers?

"Eigenlijk kun je niets zeggen. Als iemand zeven weken op een project heeft gebuffeld, is het nutteloos om troostend te zeggen dat het maar stenen zijn. Ik bied een schouder en laat ze maar even."

Je zoontje is nu tien maanden. Heb je al een dominosetje voor hem in huis?

"Nog niet. Ik heb laatst wel één dominosteentje uit Leeuwarden achterovergedrukt, waar hij thuis fijn mee heeft zitten spelen. Achteraf had ik er eigenlijk meer moeten meenemen. Misschien kan ik vanavond nog wat regelen."

Reageren