'dopingjournalist' David Walsh te gast in De Avondetappe

2 juli 2013 14:26 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De Ierse journalist schuift vanavond aan bij De Avondetappe. David Walsh werd vooral bekend als de enige wielerjournalist die Lance Armstrong aan de dopingschandpaal durfde te nagelen.

Zaterdag was David Walsh nog het onderwerp van gesprek in de eerste uitzending van De Avondetappe. Gasten Bert Wagendorp (columnist van de Volkskrant), Thijs Zonneveld (oud-wielrenner) en journalist Edwin Winkels hadden de nodige kritiek op het boek L.A. Confidential Walsh uit 2004 waarin hij Lance Armstrong als dopingzondaar neerzet. Volgens de Nederlandse verslaggevers had hij te weinig bewijs om dat te mogen publiceren.

Straatje schoonvegen

Walsh reageerde de volgende dag op de uitspraken van Wagendorp, Zonneveld en Winkels. Hij zegt dat zijn  bewijzen waterdicht waren: „Dit kenmerkt precies hoe wielerjournalisten hun wereld in stand houden. Ze vegen hun eigen straatje schoon.” 

Kruistocht van Armstrong

Na L.A. Confidential begon Armstrong een persoonlijke kruistocht tegen Walsh, ook zijn collega-wielerjournalisten wilden niets meer met hem te maken te hebben, bang om zelf in ongenade te vallen bij de machtige wielrenner.

Doping

De komst van Walsh naar De Avondetappe is ook bijzonder omdat Smeets in het verleden weinig aandacht besteedde aan doping in de wielersport. Daar kreeg hij de laatste maanden, na de bekentenissen van diverse renners, nogal wat kritiek op. En deze Avondetappe probeert Smeets dat gemis duidelijk goed te maken.

Behalve David Walsh zijn ook oud-wielrenner Henk Lubberding en judoka Henk Grol te gast.

Meer over