Duurste vondst Tussen Kunst & Kitsch: 250.000 euro

Het werd maanden geleden al bekend: de duurste vondst ooit was een feit, in het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch. Hóe duur die vondst was, werd echter nog niet bekend gemaakt. Daarvoor moest de kijker wachten tot... nu.

Dinsdagavond werd in de actualiteitenrubriek Een Vandaag bekend gemaakt dat het schilderij van Joost van Geel een waarde kent van maar liefst 250.000 euro.

Woensdagavond is het desbetreffende fragment op tv te zien.

Uitvoerig onderzocht
Het schilderij, waarvan het vermoeden bestond dat het werk van de 17de eeuwse meester Gabriël Metsu was, is volgens expert John Hoogsteder een werk van Joost van Geel, een leerling van Metsu. De eigenaresse bracht het schilderij van 31 bij 26 centimeter eerder al mee naar opnames voor het programma in Zwolle. Op dat moment kon Hoogsteder, expert oude meesters tot 1800 bij Tussen Kunst & Kitsch, echter geen oordeel vellen.

Maandenlang deed hij uitvoerig onderzoek naar het werk. Bij de opnames in het Haagse museum Escher in het Paleis maakte de expert het resultaat van dat onderzoek aan de eigenaresse bekend.
 
Geweldig
De familie die het werk van Van Geel heeft ingebracht: “We hadden al een klein vermoeden dat dit een waardevol schilderij zou zijn. We zijn erg blij dat John Hoogsteder de tijd heeft genomen om het schilderij zorgvuldig te onderzoeken”.
 
Expert John Hoogsteder: “Het is geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft. Door onderzoek te doen naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij die teruggaat tot 1780”.
 
Het schilderij, met als titel ‘Het Kantwerkstertje’, toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas.

Reageren