DWTS: het einde

Na acht weken zit het erop: Dancing With The Stars 2009 is afgelopen en daarmee ook de verslagen van de gebeurtenissen tijdens de live uitzendingen op deze site. Jamai en Nathalie vochten zich met alles wat ze hadden een weg naar de laatste show.

Afgelopen weekend kon Nederland de finale zien, en Televizier's GJ Kooijman was er nog één keer bij. Voor wie hem miste: het was een spannende show. Centrale vraag was natuurlijk wie er met die glimmende discobal-trofee naar huis zou gaan. Beest Nathalie of Prins Jamai?

De laatste show. Na een spetterende uitzending vol mooie terugblikken naar eerdere dansen èn nieuwe pasjes in de freestyle is het uiteindelijk Jamai Loman die er met de trofee vandoor gaat. Na Idols dus een tweede overwinning voor het 23-jarige multi-talent.

Trofee
Jamai glundert dan ook gigantisch als ik hem spreek. “Het voelt heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Winnen is toch altijd leuk? We hebben er keihard voor gewerkt. Zes of zeven uur per dag trainen. De freestyle-dans was wel een risico, maar ik wilde dat gewoon doen. Die trofee is trouwens wel erg groot, dus ik moet er een mooi plekje voor gaan vinden. Nee, weet je: ik geef hem denk ik aan Gwyneth. Die heeft het verdiend.”

Spitzen
Het is zijn freestyle-dans die Jamai uiteindelijk de overwinning oplevert. Een dromerige, sensuele rumba laat goed zien hoe Jamai gegroeid is sinds hij al weer zeven jaar geleden de eerste finale van Idols won.

Wat je niet op TV niet kon zien, is dat Gwyneth de hele dans op spitzen danste. En dat was niet iets dat ze heel vaak doet: “Wat een pijn! Ik heb ze nu nog steeds aan, maar ik wil ze echt uit doen. Het hoorde bij de dans, ik heb het er allemaal voor over. Maar het was wel even geleden sinds ik er op heb gestaan hoor."

Jamai en Gwyneth DWTS Jamai...

Rumba
“Waarom we voor de rumba kozen in plaats van een snelle dans? Jamai wilde al sinds week één een rumba doen en dat was er nog niet van gekomen. Toen ik hem dit nummer liet horen, was hij helemaal verkocht. We hadden gelijk het zelfde beeld erbij, met die mist en de piano om die droomsfeer te creëeren. Ik ben zó gigantisch trots op hem, wat hij vanavond deed met die freestyle was echt moeilijk.”

Superwinnaar
Jurylid Jan is ook te spreken over Jamai: “Superwinnaar, geen andere woorden voor! Hij is zo gegroeid in de liefde voor de dans. Z’n hele ontwikkeling en manier van performen is gegroeid. Nathalie was gewoon iets minder, ze was heel goed maar het blijft appels en peren vergelijken. Bij Jamai’s freestyle rolden de tranen over m’n gezicht. Dat heb ik niet snel, ik heb veel gezien maar dit was echt uitzonderlijk mooi.”Wie wil Jan volgend jaar wel eens op de dansvloer zien? “Gordon! Die heeft altijd een grote mond overal over, dan zou ik hem wel eens willen zien in zo’n progamma.”

Nathalie Makoma en Peter. © Roland J. Reinders

Explosie
Nathalie’s freestyle was overigens een explosie van energie. Bomvol kostuums, zang (Peter kan best goed jodelen) en gave moves. Zelfs met een enkelblessure danste het ‘beest van de dansvloer’ alsof haar leven er vanaf hing. Naar verluid duurde het maar twee dagen om de dans in elkaar te zetten.

Toch heeft Nathalie al tijdens de uitzending een raar gevoel: “Ik viel, terwijl ik nooit val en m’n jurk begaf het. Dus ik kon me niet echt goed concentreren op de dans. Als je terugkijkt, heb ik erg goeie punten gehad en je kan niet alles hebben!”

Kampioenschappen
Ze is trouwens nog niet van Peter af, zo vertelt hij me: “We gaan zeker door trainen, dat heb ik Nathalie beloofd. Maar daarnaast ga ik met m’n eigen partner in Oostenrijk weer verder. Ze zit in een rolstoel en ons doel is om mee te doen aan de kampioenschappen in St. Petersburg. Als ze me volgend seizoen weer vragen, doe ik zeker mee. Maar dan wil ik wel dat Nathalie elke show in het publiek zit!”

Presentator Beau van Erven Dorens. © Nick van Ormondt

Presenteren
Ook voor Beau van Erven Dorens zit het erop, na acht weken feestvieren met Lieke (die volgens hem in de top vier staat van mensen met wie hij gewerkt heeft).

Gaat hij nu lekker op de bank zitten deze zomer? “Nee dat doen we eigenlijk nooit. Misschien moeten we daar eens mee beginnen?” En Beau’s vrouw roept tussendoor: “We zien elkaar best wel veel, hoor. Ik was wel blij dat Beau het alleen maar hoefde te presenteren.”


Live tv

Hoe doet hij het toch om zo relaxed voor de camera te staan? “Ik weet zelf als ik voor de televisie zit en ik zie een show waar mensen het naar hun zin hebben; dan ben ik tevreden. Dan weet je: daar is het een feest! Dit is ook echt elke week een feest geweest. Je bent na elke aflevering kapot, maar je denkt wel: dit is waar televisie voor gemaakt is. Dit is waar ik voor gemaakt ben; live televisie maken. Ik vind het zo ongelooflijk heerlijk, hoop maar dat mensen dat ook vinden. Want dan kan ik het lang blijven doen.”

SBeauS
Wat hij voor nieuwe plannen bij SBS heeft, wil hij nog niet kwijt. Wie weet komen we daar donderdag achter op de najaarspresentatie van de zender? 

Terwijl de dansvloer leegstroomt, de kostuums weer in de rekken hangen en iedereen voor de laatste keer de studio verlaat, is iedereen het er ook over eens: Dancing With The Stars 2009 was een feestje!

Meer over:

Reageren