Eddy: 'Het is de ultieme uitdaging'

Eddy Zoëy vervangt dit seizoen Ernst-Paul Hasselbach in Expeditie Robinson. De presentator van het populaire avonturenprogramma kwam vorig jaar om het leven bij een auto-ongeluk in Noorwegen. "Ik denk dat de kijkers wel even aan me moeten wennen." Is Expeditie Robinson zijn droombaan?

Eddy: "Ja, vooral omdat het zo’n enorme productie is. Bij BNN mocht ik alleen kleine programma's maken. Hier werken 170 mensen aan mee. En er wordt voor verschillende landen tegelijk geschoten. Op de eerste dag moest ik een tekstje opnemen, terwijl ik gefilmd werd door een helikopter die om me heen vloog. Ik had het gevoel dat ik een filmset op stapte."

Waren er dingen heel anders dan je verwachtte?

"Het is voor de kandidaten veel zwaarder dan het lijkt op tv. Het is zo warm en je kunt niet even de airco aanzetten. Anderhalve maand in de hitte en ook nog eens weinig eten; dat is zo heftig. Daarom zijn er elk jaar mensen die het al snel voor gezien houden. Dat begreep ik vroeger niet. Nu wel."

Waarom geven zich elk jaar weer zo veel mensen op als het zo zwaar is?

"Het is de ultieme uitdaging. De eerste keer dat ik Expeditie Robinson zag, dacht ik: 'wow, dat wil ik ook'. Iedereen wil toch weten of 'ie een watje is of niet? Het is het ultieme Castaway-gevoel. Je weet wel, die film met Tom Hanks. Een kokosnoot eten, vuur maken. Het spreekt tot de verbeelding."

De naam Expeditie Robinson is vergroeid met Ernst-Paul Hasselbach. Was het moeilijk er je eigen stempel op te drukken?

"Dat was niet het streven, maar het speelt wel mee. Ernst-Paul is onlosmakelijk verbonden met het programma. Dat kun je niet veranderen en je moet de kijker de tijd gunnen. Ze moeten wennen aan mij."

Wat is er nog meer nieuw in het elfde seizoen?

"We hadden bedacht om alleen vrouwen bij elkaar te zetten en dan te wachten tot het zou uitlopen op een catfight. Dat is precies wat er gebeurde. Wanneer de vrouwen horen dat er geen mannen bij komen, zijn ze eerst heel blij. Vrouwen aan de macht!"

"Maar dat gevoel slaat snel om. Gelukkig komen er dan alsnog mannen. Het is goed om de twee seksen bij elkaar te zetten. Dat inspireert mensen om een betere versie van zichzelf te zijn. Je wilt leuk worden gevonden door de ander."

Heb je nog wat van Maleisië gezien?

"Weinig, want ik zat de hele tijd op het productie-eiland met de crew. Ik heb m'n gezin wel heel veel kunnen zien. Veel meer dan thuis."

De laatste vraag: Zien we jou ooit nog terug als Robinson-kandidaat?

"Als je jong bent heb je wel de fysieke energie, maar niet de geestelijke kracht. Als je ouder bent heb je juist wel die geestelijke kracht, maar ontbreekt het aan de fysieke energie. Van mij hoeft het niet meer."

Reageren