Eddy Zoëy heeft de juiste arrogantie

Eddy Zoëy (43) is de nieuwe presentator van het spannende spelprogramma The Phone. Televizier legde hem een aantal uitdagende keuzes voor en kreeg net zulke uitdagende antwoorden terug. "Ik heb een slechte band met de kwaliteitskranten. Ze vinden me banaal."

The phone of Take me out?
"Gevoelsmatig zeg ik direct Take Me Out. Daar ben ik als een vis in het water. Maar ik ben net aan The Phone begonnen, dus hoe dat gaat, weet ik nog niet. Als presentator kan ik minder in The Phone kwijt: je bent vervangbaar.

Frederik Brom presenteerde het eerder en deed dat heel goed. Maar omdat het programma bij RTL 5 is terechtgekomen, moest er een nieuwe presentator worden gezocht en dan vind ik het niet gek dat ze bij mij zijn uitgekomen. Rick (Brandsteder) is net te jong, Dennis (Weening) is te rock-'n-roll. En ze wilden per se een man. Iemand die tussen James Bond en de bad guy van James Bond in hangt. Ik schijn de goede arrogantie in me te hebben. Maar ik moet het nog heel erg ondervinden.

Het gegeven van The phone is wel briljant. Er gaat ergens een telefoon en je moet kiezen: doe je mee of niet? Als je het doet, weet je dat het heftig wordt. Het is een slim programma."

Een nummer-1-hit of 2 miljoen kijkers?
"Een nummer-1-hit. Twee miljoen kijkers zegt me niet zoveel. Als ik nu zou aankondigen dat ik morgen in mijn blootje op straat een drol ga draaien, heb ik ook twee miljoen kijkers. Maar of ik daar dan trots op moet zijn? Maar als ik een nummer-1-hit zou hebben, weet ik zeker dat ik die zelf heb geschreven en het precies is zoals ik wilde.

Muziek zit heel diep. Maar dat wil niet zeggen dat ik het leuker vind dan tv. Als je vraagt: 'Heb je liever een muzikale hit of twee miljoen kijkers met je zelfbedachte latenightshow?', dan kies ik wél voor die twee miljoen kijkers. Een rockster worden vond ik lange tijd het belangrijkste wat er was. Vervolgens kwam televisie op mijn pad en daarvan ben ik gaan houden. Dat zou ik nooit meer willen inruilen voor een muziekcarrière. Ik schrijf nog wel veel, heb ook veel liedjes klaarliggen. Daar ga ik ooit nog wel iets mee doen."

Gooische bal of tukkerse boer?
"Ik praat liever met een tukkerse boer dan met een Gooise bal. Ik woon in 't Gooi, maar heb er niks mee. Het woord 'bal' alleen al. Studentenverenigingen, corpsballen: het staat zo ver van me af. Ik heb wel vrij veel vrienden die tukkerse boeren zijn. En dat zijn leuke mensen. Nuchtere mensen die met heel weinig gelukkig kunnen zijn.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, is echt verzonnen in Twente. Dat is ook meteen jammer; je mag daar niks geks doen. Als je een andere kleur broek draagt, ben je al de schande van het dorp. Ik ben daar ook weggegaan, omdat ik me er niet thuis voelde. Ik was te extreem, alternatief en apart. Ik ben de enige van de familie die ooit is verhuisd uit Twente. Maar mijn broer verhuist binnenkort waarschijnlijk naar Bonaire. Dat is nóg iets extremer. Dus ik ben niet het zwarte schaap van de familie."

De Telegraaf of NRC?
"De Telegraaf. Ik heb een slechte band met kranten die zichzelf hoog aanschrijven. Ze schrijven meestal niet zulke positieve dingen over me. Ze zetten me neer als een banaal iemand en vinden het leuk om te koketteren met een stuk intellect en grachtengordelgehalte. De Telegraaf is een foute roddelkrant, maar het is wel wat het is. Het is eerlijker.

Ik heb zelf een heel neutrale krant, het AD. Voor de NRC en de Volkskrant is entertainment vies. Alles moet inhoud of gewicht hebben. Bij Take Me Out hebben we niet zoveel pretenties. En dan moet je het niet behandelen alsof dat wel het geval is. Dat is laf en makkelijk. Televisie is soms voor jan met de pet die moe thuiskomt van zijn werk en iets simpels wil zien. Als je daar moeilijk over wilt schrijven of het wilt beoordelen als kunst, klopt dat niet. Ga dat lekker doen met een Matisse."

Zoëy of Morsink?
"De grap is dat ik de naam Zoëy nooit als artiestennaam heb bedacht. Matt Butler is een Engelse producer, die nu veel met Jan Smit werkt, maar vroeger met Mick Jagger, Tears for Fears en nog heel veel anderen. Met hem heb ik begin jaren negentig veel gewerkt. Ik had het aldoor over de film Killing Zoe waarvan ik vond dat hij die moest zien. Ik had het er zo vaak over, dat hij mij op het laatst 'Shut the fuck up, Zoëy' noemde. Toen heb ik Edddy Zoëy als pseudoniem gebruikt bij een van de muziekprojecten. Dat is een bijnaam geworden en uiteindelijk ben ik hem gaan gebruiken. Hij klinkt ook lekker.

Nee, terug naar Morsink kan niet meer. Dat wordt verwarrend. Dan word je Prince die zichzelf The Artist Formerly Known As Prince, Tafkap of The Symbol, gaat noemen. En het kan ook heel makkelijk zijn. M'n familie wordt bijvoorbeeld niet lastiggevallen. Het bevalt me extreem goed."

Reageren