'Edith' uit All In The Family overleden

Actrice Jean Stapleton, beter bekend als Edith Bunker uit de legendarische Amerikaanse comedyserie All In The Family, is op 90-jarige leeftijd overleden.

Toen Jean in 1971 voor het eerst met wijlen Carrol O'Connor het tv-koppel Edith en Archie Bunker vormde in All In The Family, zorgde dat voor een schokgolf van verbijstering en verontwaardiging onder de kijkers.

Verbaal vuurwerk

Reden voor die schok waren Archie's verre van subtiele denkbeelden en uitspraken over (etnische) minderheden, politiek, religie en sociale misstanden. Zijn schoonzoon Mike en dochter Gloria waren het zelden eens met Archie's ouderwetse denkbeelden. Dat zorgde geregeld voor verbaal vuurwerk, zowel op de set als bij kijkers thuis. Jean's personage Edith was, ondanks haar opmerkelijk schelle stem, vooral de rustige raadgever die ondanks haar soms ietwat verwarde en dommige verschijning verdraaid gehaaid was. 

Edith Bunker bestond echt

In een interview met The Archive Of American Television bekende Norman Lear, de bedenker van All In The Family, dat Archie en Edith gebaseerd waren op zijn eigen ouders. Maar, in tegenstelling tot Lear's moeder, liet Edith in de tien jaar dat All In The Family op de buis was haar koppige, dominerende man nooit in de steek. Toch werd ze in de loop der jaren steeds mondiger en liet ze op den duur niet zomaar meer over zichzelf lopen... 

De dood van Edith

All In The Family stopte na tien seizoenen in 1979. Hierna kregen Archie en Edith hun eigen vervolgserie genaamd Archie Bunker's Place. Jean won talloze prijzen voor haar rol als Edith, waaronder drie Emmy's. Mede daardoor was ze bang nooit meer van haar imago als veelgeplaagde huisvrouw af te komen. Om die reden verliet ze de serie na één seizoen. Tot grote schrik van miljoenen Amerikanen overleed Edith in haar slaap tijdens een hartverscheurende episode,

Jean na Edith

Toen ze eenmaal Edith-af was, werd Jean vooral actief op het toneel. Toch maakte ze diverse uitstapjes naar de tv- en filmwereld.  Begin jaren 90 had ze kort succes met Whoopi Goldberg in de comedyserie Bagdad Cafe. Haar laatste grote wapenfeit op het witte doek was als Birdie naast Meg Ryan in de film You've Got Mail uit 1998.

Jean Stapleton overleed vredig in haar slaap op 90-jarige leeftijd.

Reageren