Een feest voor de musicalsterren

Wat gaat schuil achter al het nieuws over de Musical Awards? Veel zoenen, knuffelen, maar vooral: zien en gezien worden, zo ontdekte Televizier's GJ Kooijman tijdens het gala. Hier laat hij je meekijken bij wat je níet op tv bij de uitzending van het Musical Awards Gala zag...

Zoals je al hebt kunnen lezen, werden maandagavond in Studio 22 in Hilversum voor de tiende keer de Musical Awards uitgereikt. Groot feest dus, waar de crème de la crème van de Nederlandse musical bij elkaar komt. Honderden sterren in één ruimte... daar móet je gewoon bij zijn, als Televizier.nl zijnde.

Feestje onderling
De Musical Awards zijn na tien jaar uitgegroeid tot een jaarlijkse viering van de Nederlandse musical. Naar buiten toe wordt het altijd gepresenteerd als een flinke bedoening, maar het is stiekem vooral ook een feestje voor alle musicalsterren onderling. Ze werken het hele jaar door keihard, en eens per jaar viert men dat op grootse wijze.

Dat merk je al op de rode loper. Pakweg iedere twee seconden wordt er gezoend, gelachen en gefeliciteerd. En dan moeten de prijzen nog worden uitgereikt!

Ook optreden
Terwijl de rode loper nog volstroomt met talloze musicalsterren, strak in pak of gracieus in jurk, is lang niet iedereen bezig met de appearance.

Omkleedrecord
Zo is Jamai - terwijl een gebleekte Gordon in volledig wit pak om hem heen stuitert - al vroeg op de avond alleen nog maar bezig met de aankomende awardshow: "Ik ren zo gelijk door om me te gaan omkleden voor de opening. Mijn omkleedrecord tijdens een musical? Twintig seconden. Maar dan heb je wel een aantal kleedsters die al het werk doen. Vanavond doe ik het allemaal zelf."

Showloper
Dan zijn er naast Jamai de talloze andere sterren die ook tijdens het gala zelf nog moeten optreden. In speciale shows, of als voorproefjes van nieuwe musicals waar ze aan werken.

Repeteren
Zij komen dan wel over de rode loper binnen, maar dat is pas nádat ze via een zijingang de studio verlieten om zich naar het begin van de loper te begeven. Ze zijn immers al de hele dag binnen aan het repeteren geweest, dus moet hun 'entree' maar even kunstmatig.

Kim-Lian van der Meij. © RVDA

Kim-Lian van der gein
Gelukkig is daar zoals altijd Kim-Lian van der Meij, de vrolijke noot op ieder feestje. In uiterst sexy outfit dartelt ze over de rode loper. Haar kansen om te winnen schat ze goed in. Al is ze, eerlijk als altijd, ook niet te beroerd om haar medegegadigden een prijs te gunnen.

Geinen met de pers
Dat doet ze dan overigens wel tussen het geinen met alle pers door. Ook als er door haar uitvoerige show voor de aanwezige fotografen een flinke rij ontstaat op de rode loper. "Oh sorry, hou ik jullie op?" is het enige plagende dat de wachtenden te horen krijgen. Maar met de lach van Kim Lian mag dat natuurlijk.

Bonzen
Naast de sterren is het ook een feest van de grote musicalbonzen. Erwin van Lambaart, algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, is vooraf erg zenuwachtig: "Ik heb het gevoel alsof al m'n kinderen afzwemmen vanavond. Normaal krijgen ze dan allemaal een diploma, vanavond natuurlijk maar eentje. De beste moet hem winnen en natuurlijk hoop je dat het een kindje van jou is."

Foto
Na een grootse opening, met eigenlijk elke grote musicalster uit Nederland (zie het filmpje onderaan dit artikel), is het tijd voor een rits aan uit te reiken awards. Hier bij dit artikel zie je de foto van de hele groep winnaars (onderaan dit stuk in het groot): het zijn er nogal wat, en dan weten de tv-kijkers ook meteen waarom ze 2,5 uur aan de buis gekluisterd moesten zitten.

Musical Awards winnaars 2009 De winnaars van de awards | © ANP

Promotie
Natuurlijk is er ook ruimte voor de broodnodige zelfpromotie, en dus zien we tijdens de show onder andere voorproefjes van West Side story, Love me tender en Mamma Mia! voorbijkomen. De zaal ligt vol met boekjes waarin alle genomineerden én aankomende musicals besproken worden. En ik kijk natuurlijk al de hele avond uit naar de Mary's! Maar daarover later hier meer...

Feeeest
Want allemaal leuk en aardig, die prijzenregen, maar het échte feest begint natuurlijk pas als de camera's uit zijn en de musicalwereld gezellig aan het feesten kan slaan.

In studio 21 was een groot diner waar alle genodigden konden genieten van een diner (en natuurlijk ook konden netwerken voor een leuke rol in het volgende seizoen). Ik vraag me nog steeds af hoe het sterren als Chantal Janzen in hun jurken is gelukt om op te scheppen bij het lopende buffet... Want ook Nederlandse glamour heeft zo z'n charme: men kon gewoon naar het buffet.

Albert Verlinde © Nick van Ormondt

Trots
Producent Albert Verlinde is nog niet aan eten toegekomen op het moment dat ik hem tegen het lijf loop. Hij is vooral ontzettend trots op z'n bak aan awards die hij mee naar huis sleept.

Nieuwe generatie
Albert: "Het is zo fijn die nieuwe generatie te zien winnen. Ontzettend zonde dat Kim-Lian er weer naast grijpt, maar we gaan een nieuwe mooie show met haar maken. Ook op William ben ik supertrots, dat hij nu op eigen benen gaat staan in een productie van Joop van den Ende. Maar daarna weer lekker terug bij papa!"

Mary Poppins X 11
Wie zich vanavond voor het eerst bij de musicalfamilie mochten voegen, waren de finalisten voor Op zoek naar Mary Poppins. Eerder maakte ik al bekend wie de laatste zestien dames waren, maar maandagavond zagen we voor het eerst welke elf dames dit najaar op de zondagavondbij de AVRO gaan strijden voor die felbegeerde rol.

Mary Poppins © AVRO

Zingende Frits
Helaas mochten de dames nog niet zomaar praten met Televizier, dus kan ik jullie niet vertellen welke namen we straks terug gaan zien. Maar gelukkig trof ik presentator Frits Sissing (die trouwens dit seizoen zelf ook zingend in het theater te bewonderen is!).

Rooskleurig
Frits ziet de toekomst natuurlijk rooskleurig in: "Ik heb nog geen favoriet, maar ik verwacht er heel veel van. Een paar weken geleden zag ik de dames voor het laatst, dus ik was ontzettend verbaasd toen ik vanmiddag bij de repetities zag hoe erg ze nu al gegroeid zijn."

Battle of the bitches
Ook te zien in Mary Poppins is William Spaaij, die een award meenam voor zijn eerste hoofdrol in Footloose. "Ik kan niet wachten op ondersteboven te zingen en te tappen. Maar eerst moeten we Mary nog vinden. Het niveau is écht hoog, dus dat wordt volgens mij echt een Battle of the bitches."

Mary Poppins-paraplu
Als om kwart over twaalf iedereen nog rustig zit te tafelen, verlaat ik studio 21 alweer. Zonder Mary Poppins-paraplu trouwens (de goody van dit jaar), maar mét heel veel zin in het komende theaterseizoen én Op zoek naar Mary Poppins. Volgend jaar weer!

Tot slot nog even... de winnaars van de awards van 2009!

Musical Awards winnaars 2009 De winnaars van de awards | © ANP

Reageren