Einde aan te harde reclames?

Goed nieuws voor alle reclame-haters in Europa: de European Broadcasting Union (EBU, ook wel bekend van het Songfestival) heeft een aanbeveling gepresenteerd die te luide reclames moet gaan aanpakken.

Voortaan behoort, als zenders zich er in ieder geval aan gaan houden, het schrikmoment als het reclameblok begint, tot het verleden.

Het element 'zenders' kan wel nog voor problemen zorgen. De aanbeveling is ook niet meer dan dat, en de EBU is een samenwerkingsverband van alle Europese publieke omroepen; niet van de commerciƫle. Wel hebben in Nederland RTL en SBS eerder al laten weten bereid te zijn open te staan voor een oplossing voor het probleem.

Aandacht
Desalniettemin is de aanbeveling een stap in de goede richting. Reclames zijn nu vaak qua volume vele malen luider (of komen door compressie in ieder geval zo over) dan het programma dat ze onderbreken. Deels komt dat door technische beperkingen (reclames zijn feitelijk een aparte uitzending die niet per se door de zender zelf gecontroleerd kunnen worden) en deels komt het omdat reclamemakers hun commercials bewust harder uitzenden in de hoop ze de aandacht van de kijker te trekken.

Sinds enige jaren trappen tv-kijkers daar echter niet meer in, en mensen zappen steeds massaler weg als reclames beginnen, of dimmen het geluid tot een onhoorbaar niveau. Daarom besloot de EBU de aanbeveling op te stellen, in de hoop kijkers voor zenders te behouden door de irritaties weg te nemen.

R128
De aanbeveling luistert naar de pakkende naam R128 en gaat voor "luidheidsharmonisatie binnen en tussen zenders, betere artistieke expressiemogelijkheden en daarmee, uiteindelijk, een grotere tevredenheid onder kijkers en luisteraars zorgen”, aldus Technicolor Nederland. "Deze nieuwe manier van werken betekent een fundamentele verandering voor de hele audio-industrie."

Of, wanneer en hoe de aanbeveling in Nederland zal worden overgenomen, is nog niet bekend.

Reageren