EK 2012 van start

8 juni 2012 00:04 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het EK-bal wordt geopend door gastland Polen en Griekenland. Nederland trapt morgen af.

Polen - Griekenland is nou niet meteen de meest aantrekkelijke openingswedstrijd die we ons kunnen wensen. Maar laten we het duel vooral beschouwen als een rustig opwarmertje voor de komende, ongetwijfeld prachtige voetbalweken.

Polen - Griekenland
Gastland Polen hoefde zich niet te kwalificeren voor het toernooi en het is ook maar zeer de vraag of dat gelukt zou zijn. De Grieken plaatsten zich, zoals ze dat bij elk toernooi doen, met de nodige mazzel. Grote kans dat ‘gouwe ouwe’ Angelos Charisteas (bekend van Ajax en Feyenoord) vanavond in Warschau in de laatste minuut de winnende treffer binnenkopt. Hij maakte de Grieken in 2004 ook al Europees kampioen met het hoofd.

Rusland - Tsjechië
Aansluitend nemen de andere twee ploegen uit poule A het tegen elkaar op: Rusland en Tsjechië spelen hun wedstrijd in het Poolse Wroclaw. De Tsjechen hebben een talentvol, maar wel vrij onbekend team met twee blikvangers: keeper Petr Cech (Chelsea) en middenvelder Tomás Rosicky (Arsenal).

Grote favoriet in de poule lijkt het Rusland van bondscoach Dick Advocaat te zijn. De ‘Kleine generaal’ is bezig aan zijn laatste klus als bondscoach, voordat hij naar PSV vertrekt. Met toppers als verdediger Yuri Zhirkov, middenvelder Aleksandr Kerzhakov en aanvaller Roman Pavlyuchenko moet hij minimaal de kwartfinales kunnen halen.

Oranjenieuws
Zoals altijd wordt alles van de eerste tot de laatste minuut uitgezonden door de NOS op Nederland 1. De eerste wedstrijd begint voorlopig elke dag om 17.50, de tweede om ca. 20.30 uur. Elke dag presenteert Henry Schut tweemaal een EK Journaal (17.00 uur en 19.55 uur) met al het laatste EK- en Oranjenieuws.

Er is ook goed nieuws voor de jongeren: het Jeugdjournaal is live aanwezig. Nick Renooij doet in het dagelijkse EK-journaal, met een ‘kinderbril’ op, verslag van het toernooi.

Nederland - Denenmarken
Morgen gaat het EK natuurlijk pas echt van start, wanneer Oranje om 17.50 uur aantreedt tegen de Denen. Vanavond kunnen we nog rustig kijken hoe de concurrentie het er vanaf brengt.

EK Voetbal voetbal 17.50 / 20.35 l Ned. 1

Meer over