EK | Nederland - Denemarken

9 juni 2012 15:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Na een paar nietszeggende oefenwedstrijden begint het Nederlands elftal eindelijk aan het EK. Vanavond moet er gewonnen worden van Denemarken.

De Denen zijn op papier de zwakste tegenstander in de 'poule des doods' met Duitsland en Portugal, maar je zet ze niet zomaar even opzij. De verrassende Europees kampioen van 1992 eindigde in de kwalificatie voor het toernooi boven Portugal. De ploeg van wereldster Cristiano Ronaldo komen ze op het EK weer tegen.

Eriksen, Rommedahl en Schøne
De bekendste spelers van Denemarken zijn middenvelder Christian Eriksen (Ajax), spits Nicklas Bendtner en vleugelspeler Dennis Rommedahl. Maar ook Lasse Schøne (NEC) en Simon Poulsen (AZ) zijn erbij. Coach van de Denen is ex-Ajax trainer Morten Olsen, voor wie dit EK zijn laatste kunstje is.

Twee jaar geleden op het WK begon Oranje ook al tegen Denemarken. Toen werd het in een matige wedstrijd 2-0, door een eigen doelpunt van Simon Poulsen en een intikkertje van Dirk Kuijt. Met die stand zouden we deze keer ook prima kunnen leven.

Moetje
Waarom Nederland moet winnen van het ‘Danish Dynamite’ is wel duidelijk. Hierna wachten nog wedstrijden tegen Duitsland en angstgegner Portugal. En het is heel waarschijnlijk dat er wat puntjes gemorst gaan worden in die wedstrijden.

Duitsland - Portugal
Duitsland en Portugal spelen vanavond om 21.00 uur tegen elkaar. Maar zover is het nog niet.

Oranje wordt eerst (voorbeschouwing start om 17.00 uur op Nederland 1) in het Metalist Stadion in Charkov toegejuicht door in elk geval 6000 Oranjefans. Dat is tenminste het aantal kaarten dat de KNVB toegewezen heeft gekregen. Maar de Nederlandse fans kennende, zijn er nog wel meer supporters die de lange reis naar Oekraïne hebben gemaakt en kleurt het stadion vast en zeker flink Oranje.

Lees ook
Interview met voetbalcommentatoren Frank Snoeks en Jeroen Grueter
Interview met Jack van Gelder en Wilfred Genee
Zo goed zijn onze tegenstanders op het EK Voetbal
Kijkcijfers: record voor VI: Oranje, maar Studio Sportzomer toch beter bekeken

Meer over