EK Voetbal | Het kan nog, we gaan voor 2 - 0

17 juni 2012 00:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Als Nederland op voetbalgebied een angstgegner heeft, is het Portugal wel. Maar vanavond moet Oranje daar verandering in brengen.

Nederland heeft na twee verliespartijen verrassend genoeg nog steeds een kans om door te gaan op het EK. Daarvoor moet Oranje met twee doelpunten verschil winnen en in de andere wedstrijd moet Duitsland van Denemarken winnen.

De Portugezen maken zich vast minder zorgen over wedstrijd van vanavond dan wij; ze denken dat ze Nederland makkelijk kunnen hebben. En daar geeft de historie ze volkomen gelijk in. Nederland heeft een belabberde serie wedstrijden gespeeld tegen Portugal.

Eén keer winst
Lees en huiver: De twee landen troffen elkaar tien keer eerder. Zes van die ontmoetingen werden gewonnen door Portugal. Oranje won slechts één keer (EK-kwalificatie 1992), en drie keer werd er gelijkgespeeld. Dat maakt Portugal tot een ware angstgegner, zeker gezien de laatste - voor Nederland - zo dramatisch verlopen wedstrijden. Een overzicht van Nederland - Portugal sinds 2002:

WK-kwalificatie 2002
Na een gelijkspel tegen de Ieren volgt voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal in de Rotterdamse Kuip een nieuwe zeperd: Portugal wint met 0-2. 

WK-kwalificatie 2002
Uitschakeling voor het WK in Japan en Zuid-Korea dreigt, maar als Patrick Kluivert in de uitwedstrijd de 0-2 binnenknalt, lijkt de buit binnen. Lijkt ja, want in de laatste vijf minuten wordt de winst toch nog weggegeven. De gelijkmaker is een penalty, na een duik van Rui Costa. Uiteindelijk weet Oranje het WK van 2002 niet te halen; het enige grote toernooi tussen 1988 en 2012 waarop Nederland ontbrak.

EK 2004
In de halve finale in Lissabon verliest Oranje verdiend en kansloos met 2-1 van het gastland. Het doelpunt van Nederland werd nota bene gescoord door een Portugees.  

WK 2006
De Slag bij Neurenberg. De achtste finale onder leiding van scheidsrechter Valentin Ivanov ontaardt in een ware veldslag. De Rus trekt vier keer rood en zestien keer geel. Beide teams beëindigen de wedstrijd met negen man. Khalid Boulahrouz schopt Christiano Ronaldo de wedstrijd uit en Nederland laat zich flink provoceren door de streken van Luis Figo. Een wedstrijd om heel snel te vergeten. Een klinkende overwinning vanavond zou daarbij zeker helpen. Het kan nog.

Meer over