EK Voetbal | Nederland ten onder tegen Denemarken

9 juni 2012 19:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap met 0-1 verloren van Denemarken.

Oranje begon de wedstrijd in Charkov met overtuiging. Vooral Jetro Willems, met zijn 18 jaar de jongste EK-debutant ooit, maakte de eerste minuten indruk. De ploeg van Bert van Marwijk wist de nodige kansen te scheppen, maar bleek steevast niet in staat daar doelpunten uit te slepen.

0-1 tegen
Vlak voor rust werd de ogenschijnlijke overheersing van Oranje wreed verstoord toen Krohn-Dehli de Denen op schijnbaar moeiteloze wijze de voorsprong schonk die ze in de 70 minuten die volgden niet meer loslieten.

Uit het veld geslagen
Na de rust probeerde Oranje het initiatief opnieuw te nemen, maar het elftal bleek danig uit het veld geslagen. Tegen het eind van de tweede helft wisselde Bert van Marwijk drie keer en kwamen Rafael van der Vaart, Gregory van der Wiel en Dirk Kuyt in het veld. Maar ook zij konden het tij niet keren en volgde na 93 minuten speeltijd het slotsignaal waarmee het verlies voor Oranje een feit was.

Outsider
Krohn-Deli werd uitgeroepen tot man van de match, wat ironisch genoemd kan worden gezien het feit dat de Deen nog geen twee jaar geleden te licht werd bevonden voor de eredivisie. Maar dat blijkt sowieso het lot van het Deense elftal, die voor hun overwinning op de nummer twee van de wereld vooral werden gezien als opvulling in de poule des doods.

Van Marwijk spreekt
"Waar ging het fout?" vroeg Jack van Gelder aan de bondscoach, maar Bert had geen sluitend antwoord. Hij gaf toe dat een leek nog kon zien dat er voor Oranje in de eerste 25 minuten voldoende kansen waren en dat zijn ploeg gretig had gespeeld. Dat kostte Oranje veel kracht, zeker omdat het erg benauwd was in Charkov. Volgens Van Marwijk maakte zijn spelers de fout dat ze tijdens de overheersende fase niet de rust hadden bewaard om het overwicht vol te houden.

Om in het toernooi te blijven, moet Nederland winnen van Duitsland en Portugal. Van Marwijk ziet dat niet somber in: "We hebben bewezen dat we goed kunnen voetballen, dus daar moet je in geloven anders kun je er beter direct mee stoppen."