EK Voetbal | Wie gaan er door?

16 juni 2012 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Het gaat hard op het EK. De laatste speelronde van de groepsfase is aangebroken. Dat betekent twee voetbalwedstrijden tegelijk en dus kiezen. Of veel zappen.

De beslissende wedstrijden in de groep worden tegelijk gespeeld om competitievervalsing te voorkomen. Daarom zendt de NOS allebei de wedstrijden uit, eentje op Ned. 1 en de ander op Ned. 3. In de ene wedstrijd speelt het Rusland van Dick Advocaat tegen Griekenland; gelijktijdig treft gastland Polen Tsjechië. 

Thuisland
Dat een gastland (in dit geval Polen of Oekraïne) de volgende ronde haalt, is allerminst een zekerheidje gebleken de afgelopen edities. In 2008 overleefden Oostenrijk en Zwitserland de groepsfase niet. Datzelfde overkwam België in 2000. Nederland lukte het toen wel – Oranje strandde na een dramatische penaltyreeks in de halve finale tegen Italië. Er bestaat ook nog een kans dat de nummer één of twee uit deze poule komende donderdag of vrijdag tegen Nederland speelt. Vooral een kwartfinale tegen Rusland zou mooi zijn. We hebben we immers nog wat recht te zetten na de kwartfinale van het EK in 2008, die toen zo jammerlijk met 1-3 verloren ging. 

Meer over