EK | Zo goed zijn de eerste tegenstanders van Oranje op het EK

9 juni 2012 15:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

We vrezen Portugal, willen winnen van Duitsland en verwachten dat we Denemarken verslaan. Maar hoe realistisch is dit? Feiten en meningen van voetbalcommentatoren Frank Snoeks en Jeroen Grueter.

Denemarken

Feiten
Nederland en Denemarken (foto) speelden tot nu toe 30 keer tegen elkaar. Daarvan won Nederland 12 keer. Denemarken 8 keer. De teams speelden 10 keer gelijk. 

Sterspelers
Die zijn er niet.

Commentator Jeroen Grueter
„De zwakste tegenstander in de poule, al is het geen slecht elftal. Denemarken heeft geen echte sterren, maar het zijn jongens die bereid zijn alles voor elkaar te doen. Nederland heeft in de vorige drie eindtoernooien bewezen dat we goed kunnen beginnen. Twee jaar geleden wonnen we de openingswedstrijd nog van Denemarken. Ik denk dat Oranje weet wat het moet doen tegen Denemarken.”

Duitsland

Feiten
Nederland en Duitsland hebben 38 keer tegen elkaar gespeeld. Duitsland won 14 keer, Nederland 10 keer. Er werd 14 keer gelijkgespeeld.

Sterspelers
Mesut Özil, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller en Mario Gómez.

Commentator Frank Snoeks:
„Duitsland is altijd goed op toernooien. In Zuid-Afrika en Zwitserland verloren ze van de latere kampioen. In het verleden heeft Nederland weleens in het stof gebeten tegen Duitsland, maar nu zitten ze op hetzelfde niveau. Idealiter kom je ze iets later tegen; aan de andere kant hebben Duitsers de gewoonte beter te worden in de loop van een toernooi. Ik hoop op een geweldige wedstrijd.”

Portugal

Feiten
Nederland en Portugal speelden 10 keer tegen elkaar. Daarvan won Portugal 6 wedstrijden, Nederland slecht eentje. De teams speelden 3 keer gelijk.

Sterspelers
Portugal heeft slechts één sterspeler: Christiano Ronaldo.

Commentator Jeroen Grueter
„Als we uitgaan van een mooi scenario: Denemarken is de ‘angstgegner’ van Portugal; daar zouden ze punten kunnen verspelen, net als bij de kwalificatie. Ik verwacht ook dat Portugal van Duitsland verliest. In dat geval heeft Nederland alleen maar een gelijkspel nodig. Oranje heeft in de geschiedenis nog maar één keer gewonnen van de Portugezen, maar het heeft geleerd van de vorige keren.”

Lees ook
Interview met voetbalcommentatoren Frank Snoeks en Jeroen Grueter
Interview met Jack van Gelder en Wilfred Genee
Kijkcijfers: record voor VI: Oranje, Studio Sportzomer beter bekeken

Meer over