Ekdom in de nacht: 'Nachtradio kent geen grenzen'

Iedere vrijdagnacht presenteert Gerard Ekdom (31, foto) op 3FM de AVRO-radioshow Ekdom in de nacht, die ook op televisie wordt uitgezonden. Het programma is onderdeel van de 'freaknacht', die de dj wekelijks met Giel Beelen verzorgt.

Radio op televisie. Is dat niet tegenstrijdig?

"Mensen vinden het leuk om naar radio te kijken. Serious request zorgde er ooit voor dat miljoenen mensen urenlang naar drie eikels in een glazen huis radio keken."

"Tijdens de freaknacht gebeuren bijzondere dingen. Het is vaak één grote Muppetshow."

"Op tv heeft het een toegevoegde waarde. Zo zijn er technische geintjes: als ik op het knopje 'man valt naar beneden' druk, hoort de luisteraar 'wááááh', terwijl de tv-kijker een graphic van een vallende man ziet. Zo visualiseer je radio zonder dat luisteraars iets missen."

Gebeuren er 's nachts gekkere dingen dan overdag?

"Het is een non-format-programma, wat inhoudt dat ik alles kan doen en draaien wat ik wil. Er zijn geen grenzen. Overdag is radio behang; 's nachts luisteren mensen gerichter. Ondanks het tijdstip staan de telefoons altijd roodgloeiend. Er bellen ook veel gekken."

Zou een regulier televisieprogramma iets voor jou zijn?

"Zeker, zolang het maar bij me past. Ik heb radiomakers gezien die naar tv gingen en er slechter uit kwamen dan ze erin gingen."

Welke muziek laat je niet horen in de nacht?

"Hits. Er is alleen ruimte voor nieuwe ontdekkingen of oude nummers die iedereen is vergeten."

Baal je wel eens dat je 's nachts moet werken?

"Mensen denken vaak dat mijn weekenden altijd naar de kloten zijn
door Ekdom in de nacht. Maar die show is een ritueel geworden, dat ik niet meer zou willen missen."

Reageren