Elementary: Sherlock Homes krijgt hulp van een vrouw

8 januari 2013 13:03 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Sherlock Holmes is terug: de ­Amerikaanse serie ‘Elementary’ laat een moderne versie van de detective zien. 

De BBC kwam in 2010 al met Sherlock, een moderne versie van Sherlock Holmes - in Nederland uitgezonden door de KRO - met veel special effects, flashbacks en fantastische camerashots. Televisiezender CBS wilde daar een Amerikaanse remake van maken, maar dat werd niet goedgekeurd door de BBC. Dus maakte CBS een eigen serie rondom de Britse speurneus. Zonder de special effects die Sherlock net dat beetje extra gaven, maar wel met de aandoenlijke relatie tussen Holmes en een ietwat andere Watson. Want de bekende speurneus, die in de boeken van Sir Arthur Conan Doyle altijd wordt bij­gestaan door zijn goede vriend John Watson, krijgt in de serie ­Elementary ineens een vriendin: Joan Watson. Lucy Liu (44), bekend van Charlie’s Angels, speelt deze rol.

Legende

Jonny Lee Miller (40), bekend van ­Dexter en Eli Stone, is de vernieuwde Sherlock. Het was voor hem niet makkelijk zo’n legendarisch personage te spelen. ,,Als ik er te veel in ga met de gedachte dat het een legende is, leg ik te veel druk op mezelf. Maar het is wel geweldig om een grote hoeveelheid literatuur tot mijn beschikking te hebben om op terug te vallen.”

Mysterieus

In deze versie van Sherlock ­Holmes is een aantal dingen hetzelfde als in de originele versie. Jonny: ,,Hoewel Holmes een mysterieuze jongen is, is hij nooit mysterieus over zijn werk. In de boeken heeft hij de houding dat het absoluut niet speciaal is wat hij doet. Dat zit ook in ons verhaal.”

Afkicken

Elementary gaat over Holmes die uit de gratie valt bij Scotland Yard en door zijndrugsgebruik in een ontwennings­kliniek belandt. Sherlock vlucht naar Manhattan waar hij Dr. Joan Watson ontmoet. Zij was jarenlang een succesvolle chirurg tot op een dag een patiënt op haar operatietafel stierf en ze haar vergunning verloor. Nu helpt ze voormalig verslaafden. ­Sherlock heeft niet veel vertrouwen in Watson; hij wil zijn eigen afkickprogramma volgen door zijn werk als politieadviseur weer op te pakken. Alleen nu in New York City. Watson ziet geen andere mogelijkheid dan Sherlock te begeleiden tijdens zijn werk en ze blijkt een verdienstelijke detective.

Moord en doodslag

In de ­eerste aflevering wordt een vrouw gewurgd aangetroffen. Sherlock komt erachter dat haar moordenaar waarschijnlijk een seriemoordenaar is. In de tweede aflevering (aansluitend) ­probeert Sherlock de moord op een jongeman op te lossen die in zijn appartement is neer­geschoten.

Meer over