Ellen Blazer (81) overleden

22 januari 2013 15:55 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Ellen Blazer is in Hilversum op 81-jarige leeftijd in Hilversum overleden. Blazer was vooral bekend als bedenkster van de kennisquiz Twee Voor Twaalf en als eindredacteur van Sonja Barend. 

Ellen Blazer en Sonja Barend waren bijna twintig jaar lang een onafscheidelijk duo. Blazer achter de camera's en Sonja ervoor. Samen maakten ze vanaf 1978 Sonja's Goed Nieuws Show en daarna van 1981 tot 1996 de talkshow Sonja op Maandag (dinsdag enz.)

Quizzen

Voor de samenwerking met Sonja had Blazer al een hele carrière als regisseur en bedenkster van programma's achter de rug. In 1967 kwam ze op de proppen met Per Seconde Wijzer, een quiz die tot op de dag van vandaag op tv wordt uitgezonden. In 1971 volgde Twee Voor Twaalf, wederom een quiz met eeuwigheidswaarde. Opvallend is dat Blazer ervoor koos de rechten voor die twee programma's belangeloos aan de VARA af te staan. Een beslissing die haar veel geld moet hebben gekost. 

Documentaire

In 1996 ging Blazer met pensioen, maar in 2001 bedacht ze nog de quiz Kunstkoppen, dat werd gepresenteerd door Jack Spijkerman. Coen Verbraak maakte in 2011 de documentaire Ellen Blazer: Schitteren in de Schaduw. Daarin sprak hij met Blazer zelf en met diverse collega's over haar belangrijke rol in de Nederlandse televisiegeschiedenis. 

 

Meer over