Emmy's: 30 Rock grote winnaar

De comedyserie 30 Rock heeft dit jaar bij de uitreiking van de 61ste Emmy awards de meeste prijzen mee naar huis genomen: drie stuks maar liefst. Naast een prijs voor acteur Alec Baldwin (Outstanding lead actor in a comedy) en best geschreven comedy-aflevering (Reunion) werd de serie voor de derde keer op rij beloond met de prijs voor Outstanding comedy series.

Echt als een verrassing komt de triomf van 30 Rock niet: de serie over het reilen en zeilen van een live comedyshow was vooraf met 22 nominaties al de grote favoriet.

De award voor Best actress in het genre ging tegen de verwachting in niet naar Tina Fey, hoofdrolspeelster in 30 Rock, maar naar Toni Colette (United States of Tara).

Overige prijzen
De succesvolle serie Mad men ging met twee awards naar huis, waaronder voor de tweede keer de prijs voor Best drama series. Andere grote winnaars dit jaar waren de in Nederland minder bekende series Little dorrit en Grey gardens in de categorieën Mini-series en TV-Films, met allebei drie awards.

True blood
Het bleek een jaar van herhalingen. Ook acteurs Glenn Close (in Damages) en acteur Bryan Cranston (Breaking bad) gingen opnieuw met het beeldje naar huis. De enige prijs waar de kijker zelf invloed op had (de prijs voor Breakthrough performance) ging naar vampieren-hitshow True blood.

Vrouwelijke president
Toch waren er ook wat verrassingen dit jaar: Grey’s anatomy-actrices Chandra Wilson en Sandra Oh moesten de award voor Supporting actress in a drama series laten gaan ten gunste van actrice Cherry Jones voor haar rol als vrouwelijke president in de bloedstollende serie 24.

Goede grappen

Outstanding supporting actor in a comedy werd gewonnen door Two and a Half Men-acteur Jon Cryer en liet daarmee host Neil Patrick Harris (How I met your mother) met lege handen achter.

Gelukkig leverde dat laatste feit wel de hele drie uur durende show goede grappen op. Want na een aantal jaren met redelijk slappe Emmy-shows, was de uitreiking van de prijzen dit jaar hipper dan ooit.

De show was net zoals z’n grotere broer (de Oscars) onderverdeeld in categorieeën, een hippe dans-act gaf wat flair en halverwege werd de show onderbroken door een ‘spoof’ met Neil Patrick Harris over de nadelen van internet-tv. 


Onderonsje
Naast alle prijzen, zijn de Emmy’s zijn vooral een groot onderonsje voor tv-acteurs. De sterren werden aangekondigd met de meest onnozele credits uit hun acteercarriere. Rob Lowe bleek nog steeds te balen dat hij de rol van McSteamy in Grey’s Anatomy afsloeg en werkloze actrice Kristin Chenowith solliceerde tijdens haar bedankspeech naar nieuw werk.

Reageren