Emmy-documentaire bij de AVRO

De AVRO brengt de met Emmy bekroonde documentaire: The Word According To Ion B. Een ontroerend portret van een uniek artistiek talent.

De zestigjarige zwerver Ion Barladeanu leeft op straat in de Roemeense hoofdstad Boekarest, waar hij in zijn levensonderhoud voorziet door vuilnis op te ruimen.

Van dakloos naar beroemd
Wanneer een galeriehouder ontdekt dat Barladeanu beschikt over een collectie fascinerende maatschappijkritische collages, die hij maakte ten tijde van het communistische regime van Ceausescu, verandert Ion B. van de ene op de andere dag in een beroemdheid.

Na zijn plotselinge ontdekking als artistiek genie vertelt Ion Barladeanu in een interview: "Ik heb het gevoel dat ik opnieuw geboren ben. Ik voel me een prins. Een pauper kan veranderen in een prins. Maar hij kan ook weer een pauper worden."

Succesvol kunstenaar
Het is dan nog niet zo lang geleden dat galeriehouder Dan Popescu Ion B. ontdekte als de schepper van koffers vol indrukwekkende, maatschappijkritische collages, gemaakt met uit tijdschriften geknipte plaatjes. De galeriehouder doet zijn best Ion B. een beter leven te bieden en hem klaar te stomen voor zijn nieuwe rol als succesvol kunstenaar. Dit gaat niet zonder horten of stoten want Ion B. ziet niet van alle veranderingen het nut in.

IonB2

Meer over:

Reageren