EO maakt drama Retour Uruzgan

De EO komt dit najaar met de tweedelige dramaserie Retour Uruzgan, over de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie. De productie is afgelopen zaterdag van start gegaan, meldt de EO dinsdag.

Aan de vooravond van de terugtrekking van de Nederlandse militairen uit Uruzgan, richt Retour Uruzgan zich op de daar gelegerde militairen. "Hoe denken zij over de zin van de missie die zij uitvoeren? En hoe groot is de kloof tussen Uruzgan en thuis?", meldt de omroep.

Vuilverwerkingsbedrijf
"Retour Uruzgan gaat over een soldaat die uit Uruzgan terugkomt om zijn door een bermbom omgekomen buddie te begraven. Een deel van de serie speelt zich af in Kamp Holland, dat werd nagebootst bij een vuilverwerkingsbedrijf in Alkmaar", staat te lezen in het persbericht.

Onwerkelijk echt
Ondanks dat de opnames in Nederland plaatsvinden, kwam de werkelijkheid erg dichtbij. EO: "Terwijl dit weekend een bermbomincident in scene werd gezet, werd bekend dat bij eenzelfde incident in Uruzgan twee slachtoffers zijn gevallen. Het creƫert bij crew en cast een onwerkelijk gevoel, maar versterkt tegelijk het besef dat de serie echt ergens over gaat."

In de nieuwe serie spelen onder meer acteurs IJbert Verweij, Hanneke Last en Mike Weerts mee. Erik van 't Wout is de regisseur van de tweedelige serie. Eerder regisseerde hij afleveringen van onder andere Baantjer, Spangen, Grijpstra en de Gier en Verborgen Gebreken.

Reageren