EO vannacht begonnen met Zij Houden Nederland in Leven

De Evangelische Omroep en I Care Producties zijn vannacht om precies 0:00 uur begonnen met Zij Houden Nederland in Leven, waarin er door 70 camera's 24 uur lang wordt gefilmd in 30 zorginstellingen.

Het is een groot project dat de EO zich op de hals haalt. Maar liefst 70 camera’s in ruim 30 zorginstellingen door heel Nederland, registreren op dit moment wat er allemaal gebeurt in de zorg. Van geboortes tot operaties, alles wordt vastgelegd.

Groot-Brittanië

De EO heeft het idee niet zelf bedacht. De medische realityserie is gebaseerd op het succesvolle Keeping Britain Alive van de BBC. In Engeland was het volgens The Times een groot succes: “een adembenemend mooi gefilmd uur televisie”.

Uniek

Het is nog even afwachten hoe de 24uursmarathon in Nederland wordt ontvangen. Een uniek project is het in ieder geval wel: “Niet eerder werd op zo’n grote schaal het werk van de 1,2 miljoen werknemers in de zorg en de dagelijks 630.000 daar in behandelde patiënten gevolgd“, aldus de EO.

Beeld van de zorg

In de tv-serie wordt geprobeerd een zo breed mogelijk beeld te schetsen van de zorg in Nederland. “Er is gekozen voor een willekeurige dag waarop de 24 zorguren met de camera worden vastgelegd. Op zo’n willekeurige dag worden gemiddeld 468 kinderen geboren en sterven 386 mensen.”

Uitzending

Het resultaat van de 24 uur die op dit moment gefilmd worden, is te zien vanaf woensdag 3 september in vijf afleveringen van Zij Houden Nederland in Leven op Nederland 1.

Tussen leven en dood

Twee jaar geleden raakte Reinout Oerlemans nog in opspraak met zijn RTL 4-programma Tussen Leven en Dood waar patiënten in een ziekenhuis ongewenst gefilmd werden. Dat zorgde ervoor dat het programma van de buis werd gehaald.

Reageren