Eric Corton over de Telefilm Laptop

Zijn laatste filmrol was alweer zo’n twintig jaar geleden. Vanavond is ‘de stem van 3FM’ Eric Corton (43) te zien in de telefilm Laptop.

Eric Corton is vooral bekend van zijn passie voor muziek en zijn bijdragen voor de Serious Request-actie van 3FM, maar hij begon ooit als acteur.

Hoe was het om weer een film te maken? „De eerste twee dagen stond ik wat onwennig op de set. Vaktechnisch is er in twintig jaar heel veel veranderd. Dat klinkt ouwelullerig, maar het is echt zo. Met de camera’s kan bijvoorbeeld veel meer en daar moest ik even aan wennen. Gelukkig had ik twee briljante acteurs naast me. Met name Loek Peters weet precies wat hij doet. Ik heb heel goed naar hem gekeken. Ik kende Loek al van een pilot van een tv-serie die er nooit is gekomen, en het klikte; met Achmed Akkabi ook.”

Toneelschool
Corton kon bij zijn nieuwste filmavontuur dus veel leren van de ‘nieuwe generatie’. „Toen ik net van de Toneelschool kwam, was ik overal de jongste, nu ineens de oudste. Een herintreder in de filmwereld. Achmed en Loek  hebben meer ervaring dan ik. We hebben veel samen gerepeteerd. De snelheid lag hoog bij de opnames, dus we moesten goed voorbereid zijn en goed op elkaar zijn ingespeeld.” 

DJ bij 3FM
Corton was dj bij 3FM, presentator van muziek­programma’s op televisie, maar is vooral muzikant. In Laptop speelt hij een ‘collega’. „John van Leeuwen is muzikant en zat in een band die eind jaren 80 een grote hit had. Daarna is het succes weggezakt en is John aan lager wal geraakt. Hij woont met Dirk en Quickie op een boot en heeft aan een paar biertjes per dag meer dan genoeg. Ambities zijn er niet meer, al kan ik wel verklappen dat er muziek wordt gemaakt in de film.”

Eigen ideeën
Eric vond dat de gesjeesde muzikant niet te verbitterd mocht worden. „Geen eikel of meelijwekkende man. Daar had ik, gezien het script, wel voor kunnen kiezen.” En Eric kon meer van zijn eigen ideeën kwijt in de film: „In het script stonden emoties soms helemaal uitgeschreven. Loek, Achmed, de regisseur en ik kozen ervoor met een blik te laten zien dat ik iemand niet mocht, zonder dat te zeggen: spelen, niet spreken.”

Smaakt de herintrede in de filmwereld naar meer? „Ik hoop ooit nog een echt goede speelfilm te maken in een pittige rol die het uiterste van mijn acteertalent laat zien. Dat is nog niet gebeurd. Met Laptop zie je een deel van wat ik kan, maar ik heb nog niet de rol van mijn leven gespeeld.”

Laptop telefilm 20.25 l Ned. 3

Reageren