Eric heeft er weer zin in!

Eric van Tijn heeft het met zijn categorie 'groepen' al een aantal keer zwaar te verduren gehad bij X-factor. Vooral Gordon weet zo nu en dan flink kritiek te leveren. Gelukkig vindt Eric het programma nog altijd één groot feest. Televizier.nl sprak met het jurylid over de liveshows, de strijd en meer...

Door Marieke Leijnen en
Michelle van Voorst


Wat verwacht je van de liveshows?

"Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het begin en het einde van de liveshow de leukste momenten van het programma zijn. Na een aantal keer Idols ben je daar wel achter. Het is de megagrote studio die het helemaal te gek maakt. Er zijn wel 1200 man bij zo'n liveshow aanwezig; dan gaat het dak eraf!"

Dat is leuk voor de kandidaten, maar hoe is dat voor jou als jurylid?

"Ook bijzonder. Als jurylid geef ik natuurlijk mijn mening en daar reageert het publiek dan weer op. Dat directe contact met de zaal vind ik echt te gek."

Waarom wilde je zo graag met de groepen werken?

"Traditioneel wordt er bij dit soort talentenjachten minder gestemd op de groepen. In deze editie van X-factor zit juist ontzettend veel talent in deze categorie. Ik denk dat de groepen dit keer qua stemmen goed bij het publiek liggen. Je bent daar natuurlijk nooit zeker van, maar ik vind het te gekke kandidaten!"

Wat kunnen we vanavond van jouw categorie verwachten?

"Van Rev 'n Ros kun je een soulnummer verwachten. Dat ligt ze heel goed, en ik denk dat ze daar ongelofelijk mee gaan scoren. Ik wil met dit nummer benadrukken dat ze niet alleen een goede show kunnen geven, maar dat ze ook heel goede zangers zijn."

"Bij Whatever wil ik vanavond echt hun kracht belichten. Dat is bij hun de ingewikkelde zang en de tweede stem die ze zingen. Dat lijkt voor het publiek misschien heel simpel, maar dat is het niet. Daarnaast wil ik laten zien dat het niet alleen maar gekke en grappige meisjes zijn. Met het nummer van vanavond hebben ze niks geks om te doen, volgens mij gaat dat veel indruk maken."

Hoe is het nu tussen jou en Gordon?

"Er is een kleine grens overschreden. Iedereen weet dat het net iets te ver ging. Maar Gordon is een emotionele jongen, en dat ben ik ook wel. Er zijn dingen gebeurd die we liever niet hadden gezien, maar het is prima dat je voor je eigen artiest vecht. Het was even een spektakel, nu is het goed zo."

http://www.televizier.nl/documents/75/63/7563862bb46fa093edf9b31219e52c34.poptv_overdeserie.jpg

Wat vond je van Gordon zijn reactie nadat Stacey in de sing-off voor K.L.E.M koos?

"Ik vond dat zij haar keuze goed beargumenteerde. Misschien moest het nog wat heftiger, maar ik zag dat ze heel erg twijfelde. Stacey wilde niet per se mij steunen of Gordon afvallen. Zij koos gewoon voor K.L.E.M, omdat ze daar meer toekomst in zag. Ik denk dat ze wel vermoedde dat het publiek tegen haar zou zijn en Gordon trok dat helemaal niet. Dat is uit bevlogenheid voor zijn artiest. Maar je moet wel begrip voor elkaar houden. Ik vind Stacey een goed jurylid. Dat zij jong en minder ervaren is, betekent niet dat ze dit niet zou kunnen."

Hebben jullie als jury voor vanavond afspraken gemaakt om een nieuw 'spektakel' te voorkomen?

"Eigenlijk zijn we allemaal al gelijk gestemd. Tot nu toe hadden we een 100% goed gevoel; want wat zijn we een goed programma aan het maken. Afgelopen vrijdag was even het contrast, maar we gaan ons weer focussen op dat gevoel. Het is jammer dat iedereen zich vasthoudt aan die laatste vijf minuten dat we het uit de hand hebben laten lopen. Maar dat gaat vanavond zeker niet meer gebeuren. We hebben er allemaal weer zin in!"

Tot slot: Wat vind je van de concurrentie?

"We zien de repetities van de andere kandidaten niet. Ik weet dus niet precies wat ze gaan doen. De reden hiervoor is dat we dan puurder reageren en minder voorbereid zijn. En ik laat me graag verrassen. Ik verwacht dat het een heel goede avond wordt."

X-factor is iedere vrijdag om 20.30 uur te zien bij RTL 4

Extra
- Lees alles over X-factor>>
- Meer tv-nieuws op de Artikelenpagina>>
- Nog geen lid? Word het nu gratis>>

Reageren