Eric van Tijn: 'Ik ben niet excentriek, wel de beste'

Jurylid Eric van Tijn (54) twijfelde of het verstandig was X Factor direct na The Voice of Holland te programmeren was, maar zijn vrees bleek ongegrond.

Hoe ben je aan deze serie X Factor begonnen?
"Af en toe in de lach schieten is leuk, maar we zijn nu wel klaar met het uitlachen van kandidaten. We zijn serieus op zoek naar talent en willen muzikaliteit benadrukken. De komst van The Voice bevestigde dat alleen maar. De audities in de Heineken Music Hall waren nieuw en zijn goed bevallen. Voor veel kandidaten was dat juist de reden waarom ze nú meededen."

En wat is de oogst?
"Heel veel talent. Ik had een sterke voorkeur voor de meisjes en ik ben blij dat ik die categorie heb gekregen. Meisjes willen keihard werken om beter te worden. Jongens zijn eerder geneigd een biertje te drinken. Ze vergeten hun tekst ook vaker. Jessica, Rochelle en Tania zijn steengoed, erg muzikaal. Leuk om met ze te werken, ik kan veel kanten met ze op. Ze hebben geen 'trucjes' nodig."

Trucjes?
"Soms is zangtalent alleen niet voldoende. Donny, een van de kandidaten van vorig jaar, kon bijvoorbeeld heel goed zingen. Een ontzettend geestige choreografie heeft hem nóg populairder gemaakt. Daar ben je dan als coach mee bezig en dat is in deze serie, denk ik, minder nodig."

Heb je veel geleerd van de vorige series?
"Vooral hoe je als jurylid je mening het beste kunt overbrengen op tv. Bij voorkeur niet bot, maar vriendelijk en opbouwend. Soms was het even zoeken, maar ik heb de balans nu wel gevonden. En ik heb geleerd dat je mensen nooit moet onderschatten. Dat iemand minder getalenteerd lijkt, wil niet zeggen dat-ie ook minder getalenteerd ís."

Wat gaat deze serie opleveren?
"Hopelijk een winnaar die een carrière krijgt. De muziekbusiness is heel moeilijk. Winnen alleen is niet voldoende. Neem Ben en Dean Saunders. Zij werken keihard voor hun kansen. Ik denk dat zij echt een goede carrière kunnen opbouwen."

Uit een poll op Televizier.nl blijkt dat je het minst populaire X Factor-jurylid bent.
„Ik ben niet excentriek, ik ben de normaalste en daarom ook de saaiste. Natuurlijk was ik liever niet laatste geweest, maar het ligt wel voor de hand. Mensen weten alleen niet dat ik wél de beste ben, haha!"

Reageren