Eric van Tijn weet hoe het Songfestival te winnen valt

Componist en jurylid Eric van Tijn weet wel waarom Nederland donderdag voor het achtste jaar op rij de finale van het Eurovisie Songfestival niet wist te halen: "Een goede eindklassering komt echt niet vanzelf".

Eric van Tijn analyseert in De Telegraaf waar het mis ging met Joan Franka en de Nederlandse Songfestivalinzendingen in het algemeen. 

Geen loterij
"We zijn het Songfestival het laatste decennium gaan zien als een loterij. Maar dat is het niet. Een goede eindklassering komt echt niet vanzelf. Het lijkt wel of we geen enkel jaar meedoen om te winnen. En dit jaar had dat wel gekund."

Ervaring
Eric kan het weten. Hij schreef tweemaal de Nederlandse inzending. In 1993 Vrede voor Ruth Jacott en in 1998 het liedje Hemel en aarde, nummers die goed waren voor respectievelijk de zesde en vierde plek in de grote finale.

Nog een keer
Als het aan Eric ligt, zou hij het best nog een keer willen doen. "Maar als ik dat doe, wil ik wel voor de winst gaan. Ik wil dan een topchoreograaf en op elk vlak de beste mensen. En dat kost geld. Dat willen we in Nederland maar niet uitgeven aan het Songfestival. Je moet wel fanatiek zijn. Ik denk dat ik het nu nog beter kan doen dan destijds met Ruth en Edsilia."

Reageren