Erop of eronder voor de Italianen

18 juni 2012 14:18 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In Groep C vallen vanavond de beslissingen. Spanje speelt tegen Kroatië en Italië neemt het op tegen Ierland. 

Italië is voetballand bij uitstek, en het team is er dan ook alles aan gelegen om op dit EK de volgende ronde te halen. Twee jaar geleden sloegen de Italianen een geweldige flater op het WK door in een simpele groep met Paraguay, Slowakije en Nieuw-Zeeland als laatste te eindigen. En Italië was nota bene de titelverdediger. Een schande die de Squadra Azzurra sinds 1966 niet meer had meegemaakt – toen werd Italië op het WK in de groepsfase geëlimineerd door het volstrekt onbetekenende Noord-Korea.

Italiaan voor...Ierland?
Toch zal er één Italiaan een vreugdekreet slaken als Italië vanavond verliest (en daarmee nieuwe hoon van de natie over
zich afroept). Dat is de bondscoach van de tegenstander van vanavond: Giovanni Trapattoni. Zijn Ierse Green Army is een stugge opponent, zo is eerder gebleken. In de kwalificatie voor het WK van 2010 wist Italië niet van Ierland te winnen: het werd twee keer een gelijkspel. Beide wedstrijden worden weer tegelijk uitgezonden. 

Alles of niets
Voor Italië geldt: erop of eronder. De heren in het blauwe shirt staan derde in Groep C en moeten -met slechts 2 punten- winnen van Ierland door te gaan. Bij gelijkspel gaan Spanje en Kroatië (beide teams zijn in de poule goed voor 4 punten) door naar de kwartfinales. Van de laatstgenoemden is Spanje het meest in het voordeel, gelijkspel is voor 'La Selección' voldoende. Kroatië dat met een slechter doelpuntensaldo kampt, moet dus winnen van Spanje. Tenzij Italië verliest natuurlijk. Snapt u het nog?

Meer over