ESF | Italië na dertien jaar terug

Italië heeft besloten komend jaar voor het eerst in dertien jaar weer deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival. Dat maakte de Europese omroep EBU vrijdag bekend.

Italië nam in 1997 voor het laatst deel aan het Songfestival. Daarna besloot de Italiaanse nationale omroep RAI om het festival voortaan links te laten liggen ten gunste van het eigen nationale San Remo Festival, dat vele malen populairder bleek.

Compliment
Jørgen Franck, directeur TV van de EBU: "In de loop der jaren heeft ons team veel energie gestoken in het overhalen van de Italianen om weer aan dit toonaangevende evenement van de EBU mee te doen."

"We beschouwen hun terugkeer dan ook als een groot compliment en kunnen niet wachten om het Italiaanse volk te laten zien hoe het festival in de afgelopen dertien jaar is geëvolueerd. Ik ben er zeker van dat ze verrast zullen zijn!"

Fiumi di parole
De Italianen wonnen het ESF twee keer. In 1964 met het nummer Non ho l’eta van Gigliola Cinquetti en in 1992 met Insieme 1992 van Toto Cutugno in 1990. De laatste deelname van de Italianen was het nummer Fiumi di parole uit 1997:

Reageren