Eten volgens Herman den Blijker

7 juni 2011 06:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Herman den Blijker doet in Herrie XXL waar hij het beste in is: noodlijdende restaurants erbovenop helpen. Want eten blijft zijn grote liefde, al doet hij dat tegenwoordig een stuk minder dan vroeger. 

Gaat het goed met je dieet?
"Jazeker. Maar het is meer een verandering van levensstijl. Ik sport elke dag anderhalf uur met een personal trainer, ik hou m’n eten in de gaten en ik drink geen alcohol. Vroeger moest ik mezelf de dag door slaan; nu kan ik veel langer doorgaan. Het is ook heel grappig dat ik nu in de winkel kleren kan kopen. Eerder moest ik alles door een kleermaker laten maken. Die is ontslagen."

Hoe help jij de restauranteigenaren er in Herrie XXL weer bovenop?
"Mijn taak is te achterhalen waarom ze ooit dat bedrijf zijn begonnen. Ik moet de zin terug zien te krijgen bij die mensen. Maar ik heb geen medicijn. Na een week ben ik weg en dan moeten ze het zelf doen. In 80% van de gevallen lukt dat."

Hoeveel van zulke restaurants zijn er in Nederland?
"Heel veel. Ook bij dit programma kregen we zo veel aanmeldingen. Restauranteigenaren zijn mensen die iets willen doen wat ze leuk vinden en niet zo lang nadenken. Daar schaar ik mezelf ook onder. Kijk maar naar mijn restaurant Las Palmas… Als ik er goed over had nagedacht, was ik er nooit aan begonnen. Het is groot, er is veel personeel, je kunt je auto er niet kwijt. En nog steeds is het elke maand een wedstrijd. Er werken hier vijfenveertig man en die moeten allemaal eten. Maar leuk is het wel."

Is het nog aan te raden een restaurant te beginnen?
"Jawel. Al was het vroeger wel makkelijker. Je moet langs steeds meer loketten en aan steeds meer regels voldoen. Ik denk er weleens over om een heel grote trailer om te bouwen tot keuken en dan elke avond ergens anders te gaan staan. Dat is een beetje illegaal, maar op die manier kan ik een biefstukje voor twintig euro aanbieden in plaats van voor het dubbele. Of een tijdelijk restaurant in een leegstaand gebouw. Daar dan geniaal lekker vreten koken, wegwezen en de volgende avond ergens anders staan. Goed idee voor een programma trouwens."

Meer over