Europese Kampioenschappen Zwemmen

Boedapest is de komende dagen het decor van de Europese Kampioenschappen Zwemmen. Een hele week lang, tot en met zondag 15 augustus, schieten de atleten door het water.

Zwemmen is groot in Nederland. Sinds de gouden tijden van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband is het zwemmen een veelbekeken sport.

WK-goud
Echte namen als De Bruijn en Van den Hoogenband hebben we niet meer, maar dat is zeker niet te wijten aan een gebrek aan kwaliteit. Femke Heemskerk, Hinkelien Schreuder, Marleen Veldhuis en Ranomi Kromowidjojo hebben allemaal al een gouden plak op het WK gewonnen, dus een Europese titel moet ook tot de mogelijkheden behoren.

Heemskerk en Hinkelien Schreuder lijken vooraf de grootste kanshebbers voor Nederlands succes. Normaal gesproken worden, uiteraard, meteen de namen van Kromowidjojo, Veldhuis en Inge Dekker genoemd, maar zij zijn afwezig.

Hersenvliesontsteking
Vooral het verhaal van Ranomi Kromowodjojo is beangstigend te noemen. Tijdens een trainingskamp op Tenerife moest de zwemster plotseling naar het ziekenhuis, waar een hersenvliesontsteking werd geconstateerd.

Kromowidjojo maakt het gelukkig goed, al komt het EK voor haar nog te vroeg. Inge Dekker (schouderblessure) en Marleen Veldhuis (begin juni bevallen van een dochter) kunnen ook niet deelnemen.

Toch is de Nederlandse ploeg er nog steeds één om rekening mee te houden. Vooral Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder maken kans op een medaille. Vandaag is onder meer de finale van de 4x100 meter vrije slag, waar de Nederlandse dames hun titel verdedigen.

Reageren