Eurovisie Songfestival

RTL 4 zendt de finale van X Factor uit, waarin de twee overgebleven talenten nog één keer laten zien wat ze in huis hebben. Een uurtje later, als X Factor nog in volle gang is, barst op Nederland 1 het Eurovisie Songfestival los. Beide programma's strijden om uw aandacht: zapstress!

Terwijl 25 deelnemers hun sha-la-liedjes laten horen in Oslo, is om 22.00 uur op RTL 4 de uitslag van X Factor. Daarna is het eindelijk afgelopen met de zapstress en kunt u lekker blijven hangen bij de Tros, waar het Songfestival tot ver na twaalven doorgaat. Waarvoor kiest u tot die tijd?

Finale van X Facor
- Puntentelling: De kijker kan de hele avond stemmen via de telefoon en sms. De kandidaat met de meeste stemmen wint de finale.

- Verwacht aantal kijkers: 1,7 miljoen
- Winnaar vorig jaar: Lisa Hordijk, artiestennaam Lisa Lois. Met haar single Hallelujah scoorde ze een monsterhit en haar debuutalbum Smoke werd goud.
- Presentatoren: Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. Juryleden Stacey Rookhuizen, Gordon, Angela Groothuizen en Eric van Tijn geven nog wel commentaar op de optredens, maar hebben geen invloed meer op de uitslag.
- Prijs: De winnaar krijgt een platencontract.

Eurovisie Songfestival
- Puntentelling: Elk deelnemend land mag tien liedjes punten geven (1 t/m 8, 10 en 12). Deze zijn voor de helft gebaseerd op televoting (stem van de kijker), de andere helft wordt bepaald door een vakjury. Yolanthe Cabau van Kasbergen geeft de punten door namens Nederland. Deelnemende landen mogen niet op zichzelf stemmen.

- Verwacht aantal kijkers: Vorig jaar keken 1,3 miljoen, terwijl de Toppers al waren uitgeschakeld. De laatste keer dat Nederland de finale haalde (in 2004), trok de show 3 miljoen kijkers.
- Winnaar vorig jaar: De Noorse Alexander Rybak met Fairytale.
- Presentatoren: Het Noorse trio Nadia Hasnaoui, Haddy Jatou N'jie en Erik Solbakken. Songfestivaldeskundige Cornald Maas en presentator Daniël Dekker praten de boel aan elkaar voor de Nederlandse kijker.
- Prijs: Het winnende land mag volgend jaar het Songfestival organiseren en is verzekerd van een plaats in de finale.

Reageren