Even de krant kijken?

Echt onderhoudend lijkt de programmering nu nog niet, maar wat niet is, kan nog komen. De krant Dagblad van het Noorden start vanaf mei met een eigen televisiezender: 1TV.

De zender begint als tekst-tv, met actueel landelijk en regionaal nieuws, aangevuld met shownieuws en uitgaanstips.

In eerste instantie kunnen alleen Groningers de zender zien, maar er wordt onderhandeld met kabelmaatschappijen om de zender ook door te geven in andere provincies.

Groeien
Naast nieuwsberichten zijn ook bewegende beelden te zien die zullen worden gemaakt door de camerajournalisten van de krant. In de toekomst wil DVHN ook beelden inkopen van derden. Het is de bedoeling dat de programmering van de krantzender zich verder gaat ontwikkelen.

Wilma Koetje, voor DVHN de projectleider van de tv-zender, ziet de toekomt zonnig in en bulkt van de plannen: "We beginnen met tekst, veel foto's en eigengemaakte films en bouwen dat uit tot eigen nieuwsuitzendingen en andere informatieve programma's."

Kijkkast
Met de zet is DVHN de tweede Nederlandse krant die de overstap naar televisie maakt. De eerste krant is nog steeds bezig: De Telegraaf, met Wakker Nederland, wil landelijk op de tv.

Veel kranten hebben op internet vaak wel al een videosectie op hun website, maar slechts weinigen wagen de overstap van de computer naar de kijkkast.

De stap is overigens niet alleen ingegeven uit idealisme. Oplages van kranten dalen al jaren omdat steeds minder mensen de krant lezen. Door dezelfde informatie via andere kanalen te verspreiden, hopen geprinte media adverteerders te blijven trekken om zo de inkomsten op peil te houden.

Adverteerders
Bij DVHN is dat niet anders. Wilma: "Zoals gezegd hebben we veel nieuws in huis. Dat verspreiden we al in onze kranten en via radio en internet. Televisie komt daarbij. Deze multimediale aanpak geeft adverteerders extra mogelijkheden. Zij kunnen bij ons nu ook op 1TV terecht."

Of 1TV in de toekomst ook eigen series en ander vermaak gaat uitzenden, is nog niet duidelijk. Al lijkt het voor de hand liggend dat die dan ingekocht gaan worden van derden.

Reageer!
Krant-tv. Zou jij kijken? En wat voor eisen zou je stellen aan zo'n zender?

Reageren