Exclusief interview! Dr. Mark Greene (Anthony Edwards) uit ER

Het einde van ER is nabij en Televizier blikt nog even terug op vijftien jaar top-tv. Hoe kijkt bijvoorbeeld acteur Anthony Edwards terug op de ziekenhuisserie? Als de sympathieke dr. Mark Greene speelde hij toch acht jaar (van 1994 tot 2002) in wat uit zou groeien tot een van de beste tv-series ooit.

Had je, toen je begon aan ER, al het gevoel dat dit niet zomaar een serie was?

"Het stomme was dat ik eerst helemaal niet wilde meedoen. Ik vond het doodeng om me te verbinden aan een serie. Dat betekent namelijk heel hard werken. Maar het script was zo goed, dat ik uiteindelijk toch auditie heb gedaan."

"Toen leek het trouwens alsnog mis te gaan. De grote bazen vonden de proefaflevering helemaal niks. Veel te ingewikkeld en veel te veel personages. Pas toen het testpubliek dolenthousiast reageerde, durfden ze het aan. En daarna was iedereen die meewerkte, zo vol verwachting, dat ik het gevoel kreeg dat we iets bijzonders in handen hadden. Uiteindelijk heeft ER mijn leven behoorlijk op z’n kop gezet.”

Wat maakte de show zo goed?

„De Eerste Hulp is een fantastische plek om een serie over te maken. Iedereen kan er terechtkomen. En omdat de verhalen zo levensecht verteld werden, werd het publiek de televisie bijna ingetrokken."

"Ik heb in 180 afleveringen gespeeld en wist al die tijd dat mijn verhaallijnen prachtig en eerlijk zouden zijn. De schrijvers wisten precies hoe Mark Greene in elkaar zat en ze hadden het beste met hem voor. Daar merk ik nu nog de gevolgen van. In elk land waar ik kom, vragen mensen me advies over hun gezondheid.”

Dr. Greene raakte mensen direct in hun hart. Enig idee hoe dat kan?

„Ik denk dat dit gedeeltelijk komt omdat mensen naar Greene keken en opgelucht konden concluderen dat hun leven nooit zo treurig zou worden als het zijne. Maar precies door die problemen voelden kijkers zich ook betrokken bij hem. En ze vonden hem sympathiek."

"Als je naar het ziekenhuis moet, wil je behandeld worden door die ene arts die zijn werk geweldig vindt. En dat was dr. Greene. Ik woon in New York en er gaat geen dag voorbij zonder dat een oudere dame tegen me zegt dat ik haar donderdagavonden verpest heb door weg te gaan uit ER. Mensen hadden een enorme band met Greene.”

Waarom vertrok je destijds eigenlijk?

„De serie werd opgenomen in Los Angeles en daar wilde ik mijn kinderen niet opvoeden. Bovendien wilde ik meer tijd besteden aan m’n gezin. En ik had het geluk dat ik een ongelooflijk lucratief contract had afgesloten voor acht seizoenen. Ik stopte toen ik 40 was en daarna had ik de vrijheid precies te doen wat ik wilde.”

Wat doe je nu dan zoal?

„Ik heb het vrij druk. Eerst breng ik de kinderen naar school; daarna loop ik hard in Central Park en we reizen veel met het gezin. Anderhalf jaar geleden hebben we zelfs een wereldreis van een jaar gemaakt. Ik hou me ook bezig met een ontwikkelingsproject in Afrika. Het doel is om mensen in sloppenwijken in Kenia van schoenen te voorzien. En ik werk nog een klein beetje. Ik ontwikkel series voor de zender CBS en hoop in de toekomst te gaan regisseren.”

En acteren?

„Dan moet het wel een heel bijzonder project zijn.”

Lees ook de mini-special over ER in Televizier editie 8 2011. Nu in de winkel!

Reageren