Exclusief interview! Dr. Neela Rasgotra (Parminder Nagra) uit ER

Televizier blikt nog even terug op vijftien jaar top-tv. Als de leergierige Neela Rasgotra speelde Parminder Nagra van 2003 tot het einde in 2009 in ER, een van de beste tv-series ooit. Hoe kijkt bijvoorbeeld zij terug op de ziekenhuisserie? Ze speelde toch zes jaar in wat uit zou groeien tot een van de beste tv-series ooit.

Hoe kijk je terug op je tijd in het Chicago County General Hospital?

„De serie heeft mijn leven veranderd. Alleen de verhuizing van Engeland naar Los Angeles al. Ik heb hier nu mijn leven en voel me er thuis. En de serie zelf was één groot feest om aan mee te werken."

"Veel mensen denken misschien dat een ziekenhuisserie een serieuze bedoening is, maar tussen de opnames door, hebben we geweldig veel plezier. Dat vind ik ook  het leuke aan een serie. Je doet het allemaal samen en je wordt vrienden.”

Was het raar om in een serie te stappen die al zo lang liep?

„Ik vond vooral de verhuizing naar Los Angeles heel ingrijpend. Iedereen op de set was gelukkig heel erg aardig. Dat hielp wel."

"Wel grappig is dat mijn personage in ER baanbrekend was, zonder dat ik het in de gaten had. Ik las allerlei krantenkoppen over dat Neela het eerste mainstream Indiase personage op de Amerikaanse televisie was. Dat vond ik wel spannend, want het enige andere Indiase personage op tv was destijds Apu in The Simpsons en zijn accent leek nergens naar.”

Toch speelde je afkomst geen grote rol in ER.

„Ik wilde juist graag dat de rol van Neela zou gaan over een meisje dat van omgeving veranderde, niet over haar Indiase afkomst. Al haar verhaallijnen gingen dan op mijn verzoek over medische zaken, niet over haar achtergrond. Dat vond ik heel prettig. En dat vonden de Amerikanen ook. Zij vonden het trouwens al geweldig als ik Engels scheldwoorden gebruikte als ‘bollocks’ en ‘wanker’.”

Wat is je favoriete aflevering?

„Die waarin Luka en Abby trouwen. We hoefden voor de verandering eens geen medische term te gebruiken. En we mochten allemaal mooie kleren aan.”

Had je weleens moeite met het onthouden van alle medische termen?

„Ik leerde ze, ik zei ze en daarna vergat ik ze ook meteen weer. Het enige medische jargon dat ik nog kan reproduceren, komt uit de eerste aflevering, verder ben ik alles kwijt. Ik weet ook nooit wat al die woorden betekenen, dus dan zocht ik het maar op op internet. De schrijvers hadden Neela ongelooflijk slim gemaakt, dus ik moest wel overkomen alsof ik wist waar ik het over had.”

Heb je het moeilijk gehad met het einde?

„Iedere keer dat ik afscheid nam van iemand, of het nu in een scène was of privé, stonden de tranen in m’n ogen. Ik moest ook afscheid nemen van Neela. En dat was zwaar. Ik hoop dat Neela wat vastigheid in haar leven vindt, want de afgelopen twee jaar was ze nogal instabiel. Iemand vertelde me zelfs dat Neela meer liefdes heeft gehad dan wie dan ook in de serie. Zelfs meer dan Luka! Het is toch werkelijk niet te geloven?!”

Lees ook de mini-special over ER in Televizier editie 8 van 2011. Nu in de winkel.

Reageren