Factcheckers: het nieuwe programma van Joep van Deudekom en Rob Urgert

Factcheckers is het nieuwe programma van Rob Urgert en Joep van Deudekom. Daarin onderzoeken ze de feiten achter vooroordelen.

Wat gaan jullie precies doen?

"Elke week behandelen we in de studio een vraag en die bespreken we met een ervaringsdeskundige, een bekende Nederlander. We gaan ook de straat op om zelf onderzoek te doen. We praten met professionals, doen experimenten; we doen alles om te ontdekken of onze vraag waar is.”

Wat vragen jullie jezelf zoal af?

"In de eerste aflevering willen we weten of Nederland dikker wordt. Ervaringsdeskundige is acteur Marcel Musters (foto), die te dik was, maar 30 kilo is afgevallen.

Hij beweert trouwens dat hij leukere en vrolijkere rollen kreeg aangeboden toen-ie nog te dik was, omdat dikke mensen nog steeds zo gezien worden door de buitenwereld. Andere vragen zijn: wordt Nederland minder mannelijk? Wordt Nederland gestrester? En: wordt Nederland gelukkiger?

Waarom precies deze vragen?

"We hebben relevante vragen voor Nederlanders bedacht die een breed publiek aanspreken. ‘Wordt Nederland minder mannelijk’, bijvoorbeeld. Er is een wereldwijd onderzoek geweest naar het testosterongehalte en het gedrag van mannen, en daarin stond Nederland op plaats 72 van de 74 landen! Kooivechtster Marloes Koenen komt bij die vraag in de studio praten en zij heeft daar leuke verhalen over.

Een andere vraag is of we te gestrest zijn. Daarvoor hebben we Janine Abbring in de studio uitgenodigd. Zij brak vorig jaar haar rug tijdens Wie is de Mol?. Wij hebben de hoeveelheid stress in haar haar gemeten. Ja, dat kan. Maar we brengen alles met een kwinkslag. Het wordt interessant, maar toch luchtig.”

Wat is er zo leuk aan feiten?

"Feiten zijn geweldig, het is een stukje van de waarheid. Wist je dat dikke vrachtwagenchauffeurs twee keer zo veel ongelukken maken als slanke? Dat komt doordat ze over het algemeen slechter slapen.

En de tweetenige luiaard heeft drie tenen. Mijn medepresentator Joep is trouwens veel beter in dat soort onzinnige feitjes. Daar doet-ie het altijd goed mee op verjaardagen. Ik ben een wetenschapper en ga altijd op zoek naar de grotere verbanden.”

Jij en Joep werken vaak samen op tv. Wat maakt jullie zo'n goed duo?

"Hij is hetzelfde als ik, we komen bijna altijd tot dezelfde conclusies. Het is een groot voorrecht om met hem te werken.”

Meer over:

Reageren