Fictieve man verslaat Barack Obama

Don Draper, een fictief personage uit de tv-serie Mad Men, is door lezers van een Amerikaanse website gekozen tot meest invloedrijke man van de Verenigde staten. Hij gaat daarmee zelfs vóór de Amerikaanse president Barack Obama.

De verkiezing van website Askmen.com gaf lezers de mogelijkheid om mannen dichter bij of verder weg van de nummer 1-positie te stemmen.

Insteek was dat de gekozen mannen tenminste de uitstraling moeten hebben alsof ze geboren invloedrijke leiders zijn.

Kleurrijk
De Top 49 van Meest Invloedrijke Mannen, zoals de lijst in zijn totaliteit heet, is een kleurrijk geheel.

Tweede op de lijst was Olypisch sporter Usain Bolt. Derde Barack Obama. Op vier stond opvallenderwijs de ietwat nerderig aandoende Mark Zuckerberg, oprichter van de website Facebook. Op vijf staat Simon Cowell, de met het concept van Idols schatrijk geworden mediaman.

Wel of niet goed?
Don Draper, een rol van acteur Jon Hamm, is volgens de lezers dus zo'n man. Hij is in Mad Men de creatief directeur van het fictieve reclamebureau Sterling Cooper.

In de setting van de jaren '60 is Don dan ook ambitieus, intelligent en een echte womanizer, maar zonder dat hij de ambitie verliest om ooit met de perfecte vrouw te trouwen en een gezin te stichten.

Ouderwets versus modern
Zoals AskMen.com het zelf omschrijft: "Draper illustreert ouderwetse waarden, ondanks dat hij daar zelf niet altijd aan kan voldoen. Zijn menselijk falen is wat hem zo relevant maakt voor hedendaagse mannen. Hij is in beurten een kettingrokend en op kantoor drinkend voorbeeld van voorbije tijden, en een ongebruikelijk echt en eerlijk mens dat op die manier laat zien waar de moderne man ook nu nog mee worstelt."

AksMen versus Time
De Top 49 van AskMen moet overigens niet verward worden met de lijst van invloedrijke mensen die tijdschrift Time Magazine ieder jaar publiceert. Daar komen alleen echt bestaande mensen voor in aanmerking.

Reageren