Film: About Schmidt

15 juli 2011 09:21 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In de tragikomedie About Schmidt laat Jack Nicholson een compleet andere kant van zichzelf zien. Hij doet geen gekke dingen en zit niet achter de vrouwen aan. In plaats daarvan speelt hij de gekwelde zestiger Warren Schmidt, die na zijn pensioen en de dood van zijn  vrouw op weg gaat met zijn camper om het leven opnieuw te ontdekken. 

Ondanks (of misschien wel dankzij) het ontbreken van zijn bekende ‘kunstjes’ zet Jack Nicholson de rol in About Schmidt zeer overtuigend neer. Vanaf de eerste beelden gelóóf je door zijn subtiele mimiek en gebaren in de knorrige man en begrijp je waarom hij zo depressief is.

Jack vereenzelvigde zich tijdens de opnamen in 2002 volledig met zijn personage, ook al moest hij zijn ijdelheid overboord zetten. „Normaal gesproken probeer je er voor de camera zo goed mogelijk uit te zien en je beste beentje voor te zetten, maar dat was in dit geval nu juist niet de bedoeling”, zei de inmiddels 74-jarige Hollywoodster. Dat hij met deze acteerprestatie zijn twaalfde Oscarnominatie verdiende, zegt genoeg over het vakmanschap van good old Jack.

Meer over