Filmtip - Millennium: Mannen die Vrouwen Haten

De verfilming van de beroemde trilogie van Stieg Larsson komt drie weken achter elkaar op televisie. Vanavond is het eerste deel, Mannen die Vrouwen Haten, te zien.

De Millennium-reeks van Stieg Larsson veroorzaakte vier jaar geleden een leeshype van Dan Brown-achtige proporties. Mannen die Vrouwen Haten, het eerste deel van de misdaadtrilogie, was met bijna 500.000 exemplaren het best verkochte boek van 2009. En ook de twee andere delen werden verslonden. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

Verfilming

Een verfilming kon dus niet uitblijven. De Deense regisseur Niels Arden Oplev waagde zich aan het eerste deel, waarin ­journalist Mikael Blomkvist de verdwijning onderzoekt van het nichtje van een rijke zakenman. De Zweedse actrice Noomi Rapace werd gecast voor de rol van de mysterieuze hacker Lisbeth Salander.

Dat bleek een schot in de roos. De verfilming werd lovend ontvangen door filmcritici én fans van het boek. Vanavond is de eerste film te zien. Volgende week is deel 2 aan de beurt; De Vrouw die Met Vuur Speelde.

Reageren