Finale Songfestival zeker op tv (update)

De NOS heeft bekend gemaakt het Songfestival zaterdag hoe dan ook uit te zenden! NOS directeur Gerard Dielissen: "Vanuit journalistiek standpunt moeten we gewoon uitzenden."

Eerder twijfelde Dielissen nog, toen topper Gordon voor het eerst aan de bel trok over mogelijk gewelddatdig optreden tijdens een homodemonstratie op zaterdagmiddag.

Voor meer informatie: zie hieronder.

---
Eerder bericht:

Gordon niet naar homoparade (update 14-05-2009)

Topper Gordon loopt zaterdag toch maar niet mee met de homodemonstratie in Moskou. De organisatie van de demonstratie kan zijn veiligheid onvoldoende garanderen, zo zei hij donderdag.

Op de dag van de finale van het Eurovisie Songfestival, komende zaterdag, is in Moskou een homoparade gepland. Die is verboden, en het stadsbestuur heeft aangekondigd hard in te zullen grijpen als er toch wordt gedemonstreerd.

De Nederlandse zanger gaf eerder deze week aan dat als de Russische autoriteiten het protest neerslaan, hij niet meedoet aan de finale (als de Toppers die zouden kunnen halen).

Als De Toppers de finale niet mochten halen dan was het Gordons plan om uit protest mee te lopen met de demonstratie. Maar helaas: "Ik heb contact gehad met de organisatie, maar ze adviseerden me niet mee te lopen." En dat vindt hij jammer: "Ik had graag een statement gemaakt", zo zij hij tegen persbureau Novum Nieuws.

Lees meer over deze zaak bij 'Eerder bericht' hieronder.

---

Eerder bericht:

Gordon naar homoparade Moskou:
steun van Plasterk en NOS (10-05-2009)

Minister Plasterk steunt Gordon met zijn plan om niet tijdens het Songfestival op te treden als Russische homo's niet op die dag mogen demonstreren. De NOS heeft daarop gezegd de Nederlandse inzending voor het feest te heroverwegen als er geweld wordt gebruikt. Gordon zelf wil meelopen met de homoparade als De Toppers de finale van het ESF niet halen. En... hij krijgt een homo tv-zender?


Dinsdag was een veelbewogen dag. Allereerst werd duidelijk dat Minister Plasterk (Cultuur en homo-emancipatie), Gordon steunt in zijn voornemen om het Songfestival te boycotten als de situatie uit de hand loopt.

Plasterk steunt
De minister vindt dat homo's in Moskou moeten kunnen demonstreren en is van plan zijn Russische collega daarop aan te spreken in een gesprek later deze week.

Bovendien had hij telefonisch contact met Gordon om de zanger van het ministeriële besluit op de hoogte te stellen. "Heel Nederland staat achter je," zei hij dinsdagavond live achter de desk van RTL Boulevard. Eerder al bevestigde Plasterk zijn standpunt al in de Tweede Kamer.

NOS overweegt stop
Plasterk gaf aan dat hij contact heeft gehad met de NOS, die het Songfestival in Nederland uitzendt. Volgens Plasterk zal de omroep overwegen de Nederlandse Toppers terug te trekken, als bij de demonstratie in Moskou geweld wordt gebruikt tegen homo's.

NOS directeur Gerard Dielissen bevestigde dat. Ook hij liet weten dat hij Gordons standpunt logisch vindt. Hij voegde er aan toe dat de NOS de Nederlandse deelname en uitzending van het liedjesevenement zal heroverwegen in geval van geweld tegen homo's.

Feest niet verpesten met geweld
Dielissen en Gordon hebben overigens beiden aangegeven dat ze het zich eigenlijk niet voor kunnen stellen dat Moskou de homodemonstratie met geweld zou neerslaan.

Gordon: "De stad heeft 42 miljoen euro in het organiseren van het Songfestival gestoken, dat verpest je niet met beelden vol geweld." De zanger heeft naar eigen zeggen talloze positieve reacties uit heel Europa gekregen naar aanleiding van zijn besluit.

Meelopen met parade
"Dit zal onze kansen tijdens de halve finale vergroten omdat we er symphatie door krijgen. Maar daarom heb ik het natuurlijk niet gezegd", gaf Gordon nog toe.

Mocht het inderdaad niet zover komen dat Nederland zaterdag in de finale staat, dan zal Gordon zelf ook meelopen in de nu al veelbesproken homoparade. Bovendien zal de zanger, als De Toppers wél in de finale staan zaterdagavond, optreden met een pin van de Russische homobeweging op zijn outfit.

Homo TV
De hele discussie rond homoseksualiteit in Rusland heeft overigens op een ander vlak nog een staartje. Gordon was namelijk enige tijd geleden zelf bezig met het opzetten van een radio- en tv-station voor homo's in Nederland.

Omdat de animo tegenviel, schrapte hij zijn plan. Maar nu Gordon en de minister voor Cultuur contact hebben, ontstaat ook daar opeens nieuw vuur.

De gekrulde zanger heeft dinsdag namelijk van minister Plasterk de toezegging gekregen dat hij serieus gaat kijken naar homo-tv. "Plasterk en ik hebben na het Songfestival een lunchafspraak om daarover te praten", zo zei Gordon.

Statement tegen homogeweld
Gordon: "Hij vindt net als ik dat Nederland een statement moet maken qua homobeleid en dat het bergafwaarts gaat met de acceptatie van homoseksuelen in Nederland. Het is dan onzin om te wachten op het commissariaat van de media of de inschrijftermijn voor nieuwe zenders.”

Gordon beweerde dat zijn homozender al 50.000 leden had. Waarom hij dan niet doorgezet heeft met het aanvragen van een uitzendvergunning, is niet helemaal duidelijk. Ook van een inschrijf- of promotieronde voor de omroep is niks bekend.

Reageren