Finale van het Junior­ Eurovisie Songfestival - Achtergrond

1 december 2012 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De AVRO host zaterdag de internationale finale van het ‘Junior Eurovisie Songfestival’. Hoe wordt dit tv-evenement opgezet?

Wie denkt dat het Junior EurovisieSongfestival alleen leuk is voor kinderen, heeft het mis. De deelnemers mogen dan jong zijn; de show is volgens eindredacteur en creatief producer Gerben Bakker allesbehalve kinderachtig. „Het is een stoere show met een volwassen benadering. Ik denk dat het voor een heel breed publiek leuk is.” Niet voor niets is de show deze zaterdagavond om 20.20 op Nederland 1 geprogrammeerd. Voor het eerst. Bakker: „Dat zou best weleens te maken kunnen hebben met het megasucces van The Voice Kids. Daaruit bleek wel dat een programma met zingende kinderen niet per definitie kinderachtig is.”

'Break the Ice'

Het thema van de show is ‘Break the ice’. „Daarmee bedoelen we ‘stap over je grens, kom uit je comfortzone’. Natuurlijk hopen we ook dat er op 1 december sneeuw ligt in Nederland, zodat het thema extra goed tot zijn recht komt.”Presentatrice Kim-Lian van der Meij nam speciaal voor de show een lied op met de titel Break the ice; in het hart van het programma geeft ze een sensationeel optreden. „Het wordt groots en meeslepend; een visueel spektakel met veel dansers en misschien zelfs ijsblokken.”

Zo veel mensen, zo veel wensen

Aan het internationale liedjesfestijn voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar oud doen dit jaar twaalf landen mee. De AVRO organiseert, net als in 2007, het evenement. Bakker is vanaf dag één bij het project betrokken. Samen met de regisseur bepaalt en begeleidt hij van a tot z alles wat er inhoudelijk gebeurt. Van het thema en de opening, tot het decor, de special effects en de kleding van de presentatoren. „We zijn achter de schermen al weken bezig met vormgeven, repeteren en perfectioneren”, vertelt hij. „Daarnaast moeten we ook rekening houden met de wensen van de andere deelnemende landen. Het productieteam bespreekt met diverse delegaties wat wij hebben bedacht en daar krijgen we dan weer een reactie op. We moetenzorgen voor twee uur spannende live-tv; daar komt een hoop bij kijken.”

Junior Eurovisie Songfestival

De afgelopen maand werkte Bakker zich dan ook drie slagen in de rondte, maar hij zal de laatste zijn om daarover te klagen. „Ik vind het alleen maar leuk, want ik ben apetrots dat we dit weer mogen maken. In 2007 vond ik het ook waanzinnig. Ik heb in mijn carrière vanalles gedaan, van het Gouden Televizier-Ring Gala tot de liveshows van The voice of Holland. Maar het Junior Eurovisie Songfestival is wel een van de leukste dingen die ik tot nu toe heb mogen doen. Het is een feest om zoiets met zijn allen te verzinnen en ernaar toe te werken.”

Douze points voor Femke! 

De twaaljarige Femke vertegenwoordigt Nederland op het Junior Eurovisie Songfestival. Ze is een vrolijke  meid die heel bescheiden en zacht praat. „Maar als ze op het podium achter die microfoon staat, heeft ze toch een goede stem”, legt haar muzikale begeleider Tjeerd Oosterhuis uit. Femke en Tjeerd zouden weleens kunnen winnen met Tik tak tik: Tjeerd produceerde Click clack van Ralf Mackenbach, dat in 2009 het Junior Eurovisie Songfestival won. Femke treedt zaterdag als laatste op.

Tik tak tik 

Tik tak tik tak tik tak tik

Oh, ooh yeah
De klok tikt door
De wijzers draaien onverstoord verder naar het volgende uur
De dag gaat sneller dan ik wil, ik zou willen dat de tijd bevroor 

En dat ik eeuwig klein kan blijven
Niet groter word, in m’n dromen droom ik dat het echt kan

Tik tak tik, de tijd gaat veel te snel voor mij
Ik moet nog sporten, dansen, zingen maar de dag is al voorbij

Tik tak tik, ik wil ook zoveel tegelijk
Ik ren m’n benen uit mijn lijf maar ondertussen vind ik maar geen tijd, geen tijd 

Tik tak tik tak tik tak tik
Tik tak tik tak tik

Ik fiets door weer en wind, m’n trappers vliegen in het rond
Ik moet de kat nog voeren en nog lopen met de hond
Het duizelt voor m’n ogen dus ik strompel naar m’n bed
Val doodmoe op mijn dekens, heb m’n wekker nog gezet

Ik droom ervan, dat ik de tijd kan stoppen
Niet groter word, in m’n dromen droom ik dat het echt kan

Tik tak tik, de tijd gaat veel te snel voor mij
Ik moet nog sporten, dansen, zingen maar de dag is al voorbij
Tik tak tik, ik wil ook zoveel tegelijk
Ik ren m’n benen uit mijn lijf maar ondertussen vind ik maar geen tijd, geen tijd

Geen tijd om te chillen
Of te hangen voor de tv
Ik zou het anders willen maar de klok tikt door en door
Hij heeft me in zijn greep 

Tik tak tik tak tik tak tik
Tik tak tik tak tik

Oh… (Tik tak tik, de tijd gaat veel te snel voor mij)
(Ik moet nog sporten, dansen, zingen maar de dag is al voorbij)
Oh nee, geen tijd (Tik tak tik, ik wil ook zoveel tegelijk)
(Ik ren m’n benen uit mijn lijf maar ondertussen vind ik maar geen tijd, geen tijd) 

Tik tak tik tak tik tak tik
Tik tak tik tak tik tak tik
Geen tijd

Meer over