Flikken Maastricht is net echt

Eén van de krachten van Flikken Maastricht is dat het - afgezien van het gebrek aan Limburgse accenten - zo realistisch is. Dat is onder andere te danken aan de Limburgse brigadier Erik van Rijsselt, die vijfendertig jaar lang politiewerk verrichtte op straat en nu helemaal is vrijgemaakt om een oogje in het zeil te houden op de set.

Door Roxanne Vis

Eric zorgt ervoor dat Wolfs (Victor Reinier) en Eva van Dongen (Angela Schijf) geen loopje nemen met de werkelijkheid. Hij kijkt mee of mensen op de juiste manier in de boeien worden geslagen, heeft alle nodige connecties in Maastricht en loopt het script na op fouten wat betreft het politiewerk.

Dief aanhouden
Als voorbeeld noemt hij het feit dat je als agent geen dief mag aanhouden als je die op straat herkent. "Als er geen sprake is van heterdaad, moet je eerst toestemming vragen aan de officier van justitie."

Saai
Komt hij zo’n verkeerde procedure in het script tegen, dan gaat hij met de crew in overleg. "Zo'n hele procedure is natuurlijk saai om te laten zien. Het moet wel spannend blijven. Maar dat lossen we dan op door Wolfs aan z’n baas te laten vragen of hij het OM even belt. Dat is voldoende, dan heb je in ieder geval laten zien hoe de procedure in z’n werk gaat."

Osloconfrontatie
Ook de zogenaamde Osloconfrontatie, beter bekend als de line-up, verloopt niet altijd even vlekkeloos. "Daar moet je mensen neerzetten die op elkaar lijken. Niet allemaal verschillende, want dan is het logisch dat een getuige de persoon aanwijst die het meest op de verdachte lijkt."

Vloeken
Bij Flikken Maastricht wordt zoiets dan gelijk opgelost, maar dat gebeurt tot ergernis van Van Rijsselt lang niet overal. "Zo'n serie als Van Speijk, dat is minder realistisch. Hoe ze daar praten, mensen benaderen, vloeken, schelden: dat snap ik niet zo goed. Je ziet de meest vreemde uniformen voorbijkomen. Als ik zo op straat zou lopen... Er zijn gewoon bepaalde regels. CSI is ook één grote besodemieterij."

Zachte g
De brigadier - met een zachte g - geniet met volle teugen van zijn baan. "Het is heerlijk om te doen. Ik zeg altijd: ik heb 1700 jaloerse collega's rondlopen hier in het zuiden."

Vakantiekamp
In de aflevering van vanavond vreest iedereen direct het ergste als er tijdens een vakantiekamp een jongetje wordt vermist. Wolfs en Eva van Dongen komen meteen in actie. Romeo en Marion krijgen te maken met een oude verdwijning. De agent die de zaak toen niet heeft kunnen oplossen, loopt hen nu voor de voeten. Frank krijgt problemen met investeerders.

Reageren