Flikken Maastricht trapt af met de spannende film De Overloper

26 januari 2012 18:05 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Als opmaat voor het zesde seizoen van Flikken Maastricht trakteert de Tros ons op een speelfilm van de politieserie. In De Overloper staan ex-collega’s Floris Wolfs en Eva van Dongen tegenover elkaar.

Eerst even terug in de tijd. Aan het slot van seizoen drie vond rechercheur Floris Wolfs (Victor Reinier) vier miljoen euro aan verduisterd overheidsgeld in een plofkoffer. Eenmaal aangekomen op het bureau bleek het explosieve valies leeg te zijn. Deze grote buit duikt weer op in de telefilm De Overloper, die de Tros vrijdag uitzendt. Had Wolfs het geld achterovergedrukt of was er iets anders gaande?

Het bleef twee jaar onduidelijk hoe de vork precies in de steel zat. Totdat in de cliffhanger van het afgelopen, vijfde seizoen bleek dat de flappen verstopt zaten in een deur van Wolfs’ auto. Zijn politiemaatje Eva van Dongen (Angela Schijf) was verbijsterd. De licht ontvlambare speurder werd gearresteerd en verdween achter de tralies. Is hij echt de dief, speelt hij dubbelspel of is Floris Wolfs erin geluisd?

Hoogspanning
De Overloper gaat verder waar de seizoensfinale (Schuld) ophield. Het anderhalf uur durende actiespektakel vormt zo de brug tussen de vijfde en zesde jaargang van Flikken Maastricht. Angela Schijf (Eva): „We ronden alles af wat er is gebeurd, maar het is meteen ook de opmaat voor het nieuwe seizoen.” Eva probeert Wolfs uit haar hoofd te zetten. Maar als hij door een vormfout op vrije voeten komt en in zee gaat met een criminele bende, moet ze achter hem aan. Hun relatie komt onder hoogspanning te staan.

Voorwaarde
Er ontspint zich een verhaallijn waarin naar het heet ‘niet alles is wat het lijkt en vertrouwen van levensbelang blijkt’. Een van de achtervolgingsscènes (hoog over de daken) speelt zich af tegen de achtergrond van het carnaval in de Limburgse hoofdstad.

Victor Reinier schreef mee aan het scenario van de film, zoals hij in alle scripts van de serie een belangrijke stem in het kapittel heeft gehad. „Dat heb ik als voorwaarde gesteld toen ik werd gevraagd voor de rol van Wolfs”, vertelt de 47-jarige acteur die elf jaar Dick Vledder speelde in Baantjer. Hij was bang dat de geschiedenis zich zou herhalen en wilde een vinger aan de pols houden.

Duistere kant
„Vledder loste nooit een zaak op, terwijl Wolfs een heel slimme man is. In Baantjer heb ik elf jaar lang iemand van dezelfde leeftijd en met dezelfde emotionele ontwikkeling gespeeld. Dat is met mijn karakter in Flikken wel anders. Wolfs heeft een duistere en ongrijpbare kant. Als zijn dochter omgaat met een bad guy kiest hij er niet voor om hem te arresteren, maar om hem dood te schieten. Niet sympathiek, maar dat vind ik interessanter dan iemand die alleen maar braaf is.”

Gouden greep
Het idee van de lege geldkoffer die Wolfs terugbrengt, komt van Victor. De hoofd schrijvers van Flikken Maastricht, Henk Apotheker en Jan Harm Dekker, noemen het ‘een gouden greep’. Ze moesten het eind van de laatste episode uit de derde reeks, die al op papier stond, ervoor ombouwen. Maar dankzij de vondst van de hoofdrolspeler konden ze drie jaar later een complete speelfilm wijden aan de ontrafeling van het mysterie.

Victor: „Ik heb Wolfs ook weleens laten ophangen. Dat wilde ik al heel lang; ik bedenk graag gruwelijke dingen. Hing hij daar te bungelen, terwijl mijn contract voor het volgende seizoen nog niet rond was. Daar had ik wel even spijt van.”

Kers op de taart
Thom Hoffman (onherkenbaar vermomd), Halina Reijn, Erik de Vries, Doris Baaten en Jeroen Spitzenberger spelen naast de vaste cast gastrollen in De Overloper. Pieter van Rijn nam de regie voor zijn rekening. „Het is de kers op onze slagroomtaart”, zegt Victor Reinier over de productie. „Ik ben ongelooflijk trots dat we zover zijn gekomen.”

Angela Schijf was niet minder enthousiast toen ze vorig jaar hoorde dat de verfilming doorging. „Wat heerlijk!”, jubelde de actrice in RTL Boulevard. „Een droom die in vervulling gaat.” Na de opnamen voegde de voormalige GTST-ster daar in een interview met Televizier aan toe: „We kunnen hiermee echt uitpakken. Hele stukken van Maastricht zijn afgezet voor achtervolgingen en ongevallen. Het is een ingewikkeld, complex verhaal en het is grootser en intenser dan een gewone aflevering.”

Emotionele bagage
De rol van rechercheur Eva van Dongen zit Angela zo langzamerhand ‘als een oude jas’. „Maar ik weet nog goed hoe heerlijk ik het vond toen ik hem in 2007 kreeg. Ik speelde in die tijd het ene fladdermeisje na het andere, dus zo’n stevige, stuurse politievrouw was een verademing. Eindelijk kon ik alle frivoliteit achter me laten.”

Waarom de serie, gemiddeld goed voor bijna twee miljoen kijkers, zo is aangeslagen? „Omdat iedereen vierhonderd procent geeft”, meent Victor. „Dat zie je eraan af. En in Flikken Maastricht gebeurt iets met de personages: ze ontwikkelen zich. Ze maken van alles mee, krijgen emotionele bagage en worden steeds completer.”

Chemie
Angela: „Dat bindt je als kijker aan de serie. Dat, en de chemie tussen de belangrijkste personages. Je ziet altijd of die er wel of niet is.” Victor: „Dat merkte ik bij Baantjer ook. Met Piet Römer (inspecteur De Cock) had ik heel veel chemie. Met hem kon ik ontzettend lachen. Op een heel ander niveau dan met Angela, maar als wij die lol niet hadden gehad op de set, was Baantjer nooit zo geslaagd. Voor Flikken Maastricht geldt hetzelfde.”

Update: 1,6 miljoen mensen keken op vrijdag 27 januari 2012 naar deze telefilm. Volgende week zal op vrijdag aflevering 1 van seizoen 6 uitgezonden worden.

Meer over