Floris & Lauren naar India

De Amsterdamse topfotograaf Floris Leeuwenberg (42) neemt razende reporter Lauren Verster mee naar India om uit te zoeken wat er geworden is van de maharadja's, de ooit zo machtige koningen.

Floris heeft een lijfspreuk: "Ik hou van kleurige onderwerpen en werk van de Amazone tot IJsland."

Waarom wilde je Lauren mee op sleeptouw nemen?
"Vanwege de publiciteit. Het is vrij lastig om te overleven als
reportagefotograaf. Naamsbekendheid kan financieel belangrijk zijn. Ik heb een paar jaar geleden de World Press Photo gewonnen en dat leverde een jaar werk op. Als bladen je naam kennen, huren ze je sneller in."

Hoe ging het?
"Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik moest verwachten. Ik werk
meestal met één journalist met wie je het verhaal samen opbouwt.
En ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat Lauren geen echte journalist was. Met een camerateam erbij ben je ook een stuk logger."

"Normaal loop ik meteen achter iets aan als ik wat moois zie en dan ben ik zo een dag weg. Dat kon nu niet. Ik heb me dus sociaal opgesteld. Maar het was een leuk team."

Voor welk blad maakte je de reportage?
"Voor Watch Magazine; dat is een tijdschrift dat uitkomt in Nederland en Rusland. Het is een verhaal over een zoektocht naar wat maharadja's vandaag de dag betekenen. We zijn begonnen
bij de armste en werken naar de rijkste toe."

En, zijn het mooie foto’s geworden?
"Zo mooi dat ik er zelfs over denk een boek te maken. Ik ben ook
bezig met fotoboeken over de Amsterdamse School en eentje over de beste chocolademakers van de wereld. Echte Willy Wonka's.
Door mijn werk maak ik veel mee; daar word ik rijk van."

Reageren