Fox lanceert nieuwe zender Fox NL in 2014

Het Amerikaanse tv-concern FOX begint in augustus een nieuw open kanaal in Nederland met series, films en... vanaf volgend jaar hoogstwaarschijnlijk Eredivisievoetbal.

De geruchten over het nieuwe kanaal van Fox gingen al langer en zijn nu door verschillende kabelmaatschappijen bevestigd aan de NOS. Op welk kanaalnummer Fox uitgezonden zal worden is nog niet bekend, daarover wordt nu onderhandeld. Een zo laag mogelijk nummer is van groot belang voor de kijkcijfers.

Toine van Peperstraten

Fox is eigendom van de beruchte Australische miljardair Rupert Murdoch en heeft zenders over de hele wereld. Vorig jaar kocht Fox de rechten van de wedstrijden én de samenvattingen van het voetbal in de Eredivisie. De rechten voor de samenvattingen gaan in de zomer van 2014 over van de NOS naar Fox. In voorbereiding daarop verkaste Studio Sport-presentator Toine van Peperstraten recentelijk al naar Erdivisie Live

So You Think You Can Dance

Verder heeft Fox genoeg om uit te zenden op hun nieuwe kanaal, aangezien het een eigen film- & tv-studio heeft. Wanneer de Amerikaanse zender van Fox model staat voor de Nederlandse tak, dan moeten we rekenen op series als The Following, BonesGlee, MasterChef, Kitchen Nightmares, X Factor en So you Think You Can Dance. Samen met voetbal en misschien nog wel meer sport lijkt Fox vooral een concurrent te worden voor de commerciële zenders van Nederland, en dan met name RTL 7 en Veronica.

Fox NL

Een nieuwe naam voor de zender is nog niet bekend, maar de mannen van Voetbal International denken dat het Fox NL wordt. Dat wordt dan de vijfde Nederlandse zender van het wereldwijde mediaconcern, dat bij ons al uitzendt onder de vlaggen van National Geographic, National Geographic Wild, 24kitchen en FOXlife. 

1 miljard voor Eredivisie

Vorig jaar augustus kocht Fox International Channels (FIC) een belang van 51% in Eredivisie Media & Marketing (EMM), het bedrijf dat de tv-rechten van de 18 eredivisieclubs beheert. Fox had daar maar liefst 1 miljard euro voor over, gedurende een periode van 13 jaar. Met aboneepaketten en betalen per wedstrijd hoopt Fox dat geld terug te verdienen.

Over één ding hoeven voetbalfans zich geen zorgen te maken: de samenvattingen van het voetbal in de Eredivisie verdwijnen niet achter de decoder. Volgens de wet moeten deze in Nederland altijd op een open kanaal te zien zijn. 

De kans is wel groot dat we vanaf de start van het nieuwe seizoen niet meer met het bord op schoot naar voetbal kunnen kijken; Fox gaat de samenvattingen waarschijnlijk veel later op de avond uitzenden.

'Goed voor de clubs én de fans'

Het is de vraag of de kijker daar blij mee is. Alex Tielbeke, directeur van Eredivisie Media & Marketing, denkt van wel. Hij vertelde destijds: “De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans.” 

Reageren